България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как село Стойките се превръща в дома на гайдата?

Създателят на "101 кабагайди" е част от отговора, каза Миглена Георгиева

26.04.2024 | 12:06 Редактор: Деси Николова

Единственият в страната Музей на гайдата се намира в село Стойките. Открит е през 1922 година. Авторът на филма "Гайдата - музика от Космоса" и водещ на "Историите ON AIR" в телевизия Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева разказа подробности около музея и човекa, който го вдъхновява. Филмът ще се излъчи тази неделя, на 28 април, от 16:00 часа по Bulgaria ON AIR.

"Стойките е домът на гайдата, по простата причина, че там е роден фолклористът и човекът, който създава едноименния оркестър "101 кабагайди" Апостол Кисьов. Той е роден през 1924 година. Много млад започва да се занимава с гайдарското изкуство", каза Георгиева в студиото на "България сутрин".

Апостол Кисьов е сирак и като много малък е даден да учи в семинарията, за да има как да се храни, да оцелява и да получи образование.

"Когато се връща в родното си село Стойките, той започва като учител. Много деен човек. През цялото време само учителството не му е стигало и затова се заема със създаването на фолклорен ансамбъл в селото", 

Първоначално той прави ансамбъл, който няма нищо общо с гайдите.

"Той е бил войник в Бургас, живял е там и когато се завръща в селото си, отново се занимава с тази дейност и това е нещото, което най-много му ляга на сърцето. Имал е едно моторче и с него е обикалял всички села в околността на Стойките и когато научава, че в Съветския съюз е създаден оркестър от 101 балалайки, той казва "Аз пък ще създам един от 101 кабагайди". Всички му казват, че това е невъзможно, тъй като гайдата е много специфичен музикален инструмент. За да свири в оркестър, трябва всички гайди да бъдат настроени така, че да свирят като една", 

Зрителите на Bulgaria ON AIR ще могат да се насладят и на още един филм, който ще бъде излъчен в събота в 13:30, посветен на Лазаровден.

"Всички знаем, че Лазаровден е преди Великден и Цветница. Това е един много хубав момичешки празник и това се е запазило и до днес, но много малко са тези, които си спомнят или знаят традицията за Лазаровден и всъщност във филма разказваме традицията, такава каквато е била още в древните времена", посочи още Миглена Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.