България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кунчев за коклюша: 7500 скрита заболеваемост - няма ли мерки, ще има по 3000 заразени дневно

Ако оставим нещата така, пикът ще бъде през юни, предупреди математикът от БАН

26.04.2024 | 10:07 Редактор: Тодор Петров

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че на този етап няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша. В момента в страната има около 500 регистрирани случая.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев посочи в "България сутрин" таблици със статистика, които показват, че в САЩ в последните години случаите на коклюш растат заради антиваксърство.

"Следвоенните поколения изобщо не разбират смисъла на ваксинацията. Това трябва да го осъзнае човек, да ги види тези случаи", подчерта той пред Bulgaria ON AIR и добави, че на дневна база преди седмица у нас е имало по около 12 случая на коклюш, докато в момента вероятно са повече. 

"Трендът не изглежда особено стръмен, но ще видите какво ще се случи след месец-два-три, ако не бъдат взети мерки. Ако оставим нещата без мерки, пикът ще бъде през юни, като дневно ще има по 3 хил. заразени. Много важен въпрос е каква е скритата заболеваемост. Със скритите числа става опасно. При Ковид-19 трябваше да внимаваме да не заразим възрастните хора. Сега внимаваме да не заразим децата до 6-месечна възраст. Оказа се, че при тях често е фатален изходът", обясни проф. Кучев.

Според него от скритата заболеваемост имаме около 7500 заразени с коклюш. По думите на математика България е на едно от първите места в Европа по ваксинирани. 

"Ваксинация на бременните, за да може детето да поема в утробата начална ваксинация. Мерките започнаха, прави се карантиниране на цели класове. При коклюша трябва да сте на дистанция метър-два. Родителите трябва да мислят за малките деца много повече", изтъкна проф. Кунчев и препоръча избягване на близкия контакт.

Гостът отбеляза, че училищата и детските градини са местата, където най-много се предава коклюшът, а ваканцията се оказва "перфектното средство" за спиране на разпространението на заразата.

"60% от приетите в болница са ваксинирани и не го приемат тежко. Някои хора се психират, изпада се в паника. Няма начин да не се справим със ситуацията", завърши математикът от БАН.

Гледайте целия разговор във видеото.