България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"За споделено родителство" с нов протест, държавата не обръща внимание на проблема

"Над 100 000 деца са жертва на родителско отчуждение", каза Слави Несторов

25.04.2024 | 11:49 Редактор: Деси Николова

Фондация "За споделено родителство" излиза на протест заради проблема, с който се сблъскват множество деца в България след развода или раздялата в семейната среда.

"Няма стабилно правителство, но трябва държавността и институциите да обърнат внимание на проблема. Преди четири месеца никой не знаеше за това. Никой не знаеше, че има деца, които не виждат родителите си и съответно родители, които не виждат децата си. Четири месеца по-късно правим национален протест в пет града - София, Варна, Бургас, Добрич и Пловдив", заяви основателят на фондацията Слави Несторов в студиото на "България сутрин".

По негови думи обществото е започнало да вижда проблема и да припознават факта, че проблемът е дълбок. Въпреки това обаче той отбеляза, че досега държавата нищо не е направила по въпроса.

"Имахме покана, бяхме на кръгла маса, обсъждахме. Институциите бяха много благоразположени за протеста, за нуждата за промяна, заради смяната на динамиката на семейството. Внесохме предложение за реформа за закона за споделено родителство, за подобряване на работата на институциите, а отговорът, който получихме е, че ситуацията в правителството е много динамична и не могат да вземат мерки към този момент", каза Несторов за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в Румъния вече е приет закон, който да се бори срещу родителското отчуждение, но в България проблемът се корени в липсата на контрол.

"В тази война няма печеливши, има по-малко и повече губещи, а най-губещи са децата. Родителското отчуждение е когато детето се използва като инструмент в родителските войни и егото между двамата родители, когато единият родител умишлено настройва детето спрямо другия и то не иска да прекарва време с него", разясни гостът.

В момента данните в България са, че 65% от двойките се разделят в първите пет години. 80% от тях влизат в тежки родителски войни и в момента над 100 000 деца са жертва на родителско отчуждение.

Гледайте целия разговор във видеото.