България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Има по-големи замърсители от ТЕЦ-овете и мините" - протест в сърцето на София

"Това са десетки хиляди семейства в момента, които са застрашени", каза главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев

25.04.2024 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова

Двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" излизат на национален протестен митинг. Те настояват за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия. С демонстрацията си искат да защитят и работните места в енергетиката и въгледобива.

Събират се служители от ТЕЦ "Марица-изток 2", ТЕЦ "Бобовдол", Топлофикация "Перник", ТЕЦ "Брикел". Техните основни искания са да се отложи либерализацията на пазара с поне 3 години. Днес в реда на Народното събрание е заложена и точката, която да отложи либерализацията с 1 година.

"Нямаме никаква готовност да преминаваме към либерализация на пазара на цените, нямаме готовност по отношение на мините и ТЕЦ-овете, Цялото това нещо прилича на един скалъпен сценарий, където постоянно се повтаря как ние губим едни пари по ПВУ, който предвижда затваряне на ТЕЦ-ове и мини, а какво отваряме? Баничарници? Мините и ТЕЦ-овете са единственият източник на енергия, който не зависи от външни суровини", каза главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев за "България сутрин".

Той подчерта, че суровините са български.

"И ако има нормални държавници - те трябва да защитят по всякакъв начин енергетиката на България. Да не говорим, че фотоволтаиците не работят през нощта, какво правим? Някой трябва да поеме тези мощности, видяхме какво стана с АЕЦ - има проект, няма проект, ще го строим, няма да го строим. Трябва да има изцяло нова стратегия за енергетиката, всички страни трябва да бъдат поканени", допълни Кацарчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да бъде ясно какво се случва.

"Това са десетки хиляди семейства в момента, застрашени от безумни решения, които следват политика, за която никой в държавата не е готов. Отлагане на либерализацията е добра крачка напред. Чухме и шефа на КЕВР, който каза, че няма готовност да се предлагат либерализирани цени на пазара от лятото", поясни още Кацарчев.

По думите му има много по-големи замърсители от мините и ТЕЦ-овете: "От енергиен лъв на Балканите, станахме енергийна мишка. Чудим се на кого да угодим - на Русия, на Европа, на САЩ".

Гледайте целия разговор във видеото.