България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли рокади в служебния кабинет и ще поискат ли хората президентски проект?

Произвежда се хаос, нужна е трезва преценка за състава на МС, смятат проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов

22.04.2024 | 10:50 Редактор: Толя Стоянова

Подписани укази от президента за рокади в МС все още няма. Изглежда, че идеята за промяна в момента е на пауза.

"Служебното правителство за два месеца едва ли има кой знае какви функции. Бойко Борисов заяви, че в България не може да се намери нито един дипломат, който да е евроатлантически. Борисов направи верига от събития - ще стане ли Главчев външен министър, няма ли да стане. Тази длъжност е с пренебрежително значение. Цялата тази оперета е във вреда на България за еврото и Шенген", коментира политологът проф. Мария Пиргова в предаването "България сутрин".

Според политолога проф. Росен Стоянов, акцентирането върху поста на външния министър е излишно. Той отбеляза, че на парламента му остават още две седмици работа, "след което излиза в кампания". 

"Очаквам президентът да попълни правителството и то да работи. Митов е знакова фигура, с която Борисов иска да покаже, че владее цялото пространство. Мисля, че Радев ще подпише указа", каза още проф. Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Стоянов няма нужда от патос, а от трезва преценка по отношение на състава на МС.

"Когато заявиш, че никой не ти въздейства и си избрал определени персони, категорично заставаш зад тях. Министър-председателят е генерал на своята армия, не може да прехвърля отговорността на някой друг за действията на своя лейтенант", добави политологът.

Проф. Пиргова е на мнение, че непрекъснато се произвежда хаос, а България продължава да бъде страна не "за" Шенген.

"България не е евроатлантическа страна. Другото послание е: "не гласувайте на изборите, те ще бъдат нечестни". От това послание се възползват ГЕРБ и ДПС, които управляват и служебния кабинет. Властта беше подарена от ПП-ДБ. Държавата, като сме я дали на едни политици, те трябва да носят отговорност за нея на изборите", посочи проф. Пиргова.

По думите ѝ общинския съветник от БСП Ваня Григорова има дълъг път, но той трябва да започне със стратегия, за да може лявото да се преструктурира. Според проф. Пиргова в БСП има традиция да се гласува за председателя, а от това се възползва лидерът на партията Корнелия Нинова и хората около нея. Политологът уточни, че президентът Румен Радев е в центъра.

"Президентски проект ще бъде искан от хората", подчерта проф. Пиргова.

На въпрос дали очаква да има редовно правителство след изборите, тя отговори положително и добави, че сегашното служебно правителство може да продължи да действа, докато партиите преговарят.

Гледайте целия разговор във видеото.