България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За справедлива либерализация на пазара на тока е нужна дигитализация на мрежата

Има предвидени финанси, заявиха Еленко Божков и Теодора Пенева

19.04.2024 | 11:42 Редактор: Толя Стоянова

Депутатите от енергийната комисия се обединиха около решението за отлагане на пазара на електроенергия на едро с една година до 30 юни 2025 г.

"В последно време се сбъдват всички подозрения на президента както по Конституцията, така и с либерализацията на пазара за електрическа енергия за бита. Миналата година той върна със свое вето закона, заради липса на готовност и недостатъчно изследване на проблема", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването "България сутрин".

Гл. асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева уточни пред Bulgaria ON AIR, че сега отлагаме частичната либерализация - либерализацията на пазара на едро.

"Трябва да се търсят решения. За да може да се случи истинска и справедлива либерализация, трябва да се работи усилено по прилагането и идентифицирането, и систематизирането на енергийно бедните. За да има истински неща, трябва да има дигитализация на мрежата. Смартметрите трябва да се въведат навсякъде и за битовите потребители", каза още Божков.

Д-р Пенева отбеляза, че е важно проблемите с ЕРП-тата да се уточнят.

"Не очаквах, че ще обсъждаме отлагане, а не как може да решим проблемите на снабдителите. Имам усещане, че ще го отлагат и крайния срок. Ние имаме 2 млн. домакинства и пускаме програма за 10 хил. фотоволтаика. Те не са цялостно решение, а частично. Пари има", добави тя.

По думите на Божков освен дигитализация много важно е да влязат интензивно енергийните общности на гражданите. "За това също има предвидени финанси", уточни бившият зам.-министър на енергетиката.

На въпрос остават ли опасенията за това, че либерализацията на пазара ще донесе по-високи сметки за ток, д-р Пенева отговори, че ако беше направена по начина, по който беше предвидена - да отпадне нощната тарифа и да остане само дневната - "със сигурност щеше да има увеличение". Близо 50% от българите потребяват 25% от сметките си на нощна тарифа.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
PAVLOV
преди 1 седмица
Г-жо Пенева , че хората не спят , заради скъпия ток, към кого да отнесем въпроса ? Сигнализирай за неуместен коментар