България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софиянски и Премянов: Конфликтите в министерствата са заради изборите, НС се провали

Двамата акцентираха върху ниската избирателна активност

19.04.2024 | 11:27 Редактор: Вяра Димова

Важна среща между президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев се състоя днес, на която трябваше да бъдат обсъдени промените за министрите в кабинета. След нея служебният премиер съобщи, че диалогът все още продължава, а малко по-късно номинираният за външен министър Даниел Митков обяви, че се отказва от поста.

"Има серия от нелогични неща. Преди седмица си представял правителството - какво се промени, че искаш оттеглянето на министри? Липсва логика в постройката на нещата", каза бившият служебен министър-председател Стефан Софиянски в "България сутрин".

Според него е ясна липсата на екипност.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов определи като абсурдно обявяването пред обществото на служебен кабинет, в който министърът на външните работи се освобождава без обявени мотиви.

"Изследвах биографията на Стефан Димитров. Той е професионален дипломат, има огромен опит. Нямам нищо против г-н Митов. Той беше министър на външните работи, предложен от ГЕРБ. Сигурно е прекрасен дипломат", анализира Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Избирателите не вярват във властта, цели 50% не гласуват, подчерта председателят на Съюза на тракийските дружества.

"Това е огромен сигнал, който трябва да изплаши нашите властинци. Ако продължи така, каква ще бъде следващата реакция на хората, недоволни от управлението?", попита Премянов.

По думите на Софиянски конфликтите в Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи са изборите.

"МВнР прави изборите в чужбина. Министерството на вътрешните работи прави изборите в България. Когато се връщам към времето, когато аз бях ангажиран с този проблем, защо нямаше конфликти? Изборите се провеждаха от Министерството на правосъдието", направи паралел бившият служебен министър-председател.

Софиянски отчете, че сега имаме по-политическо правителство от всяко друго.

"Доминацията на парламента в едно правителство, на най-голямата парламентарна сила, е вредна. За да има служебно правителство, НС се е провалило", категоричен е бившият служебен премиер.

Премянов отчете, че има много тревожни сигнали за международната обстановка: "Борим се да бъдем в Шенген, как ще влезем - демонстрираме слаба държава".

Парламентът в момента поражда посредствен политически живот и силата на България е извън парламента, смята Софиянски.

"Трябва систематизация. Имаме хаос в публичните финанси. Всичко трябва да е логически свързано", обобщи бившият служебен министър-председател.

Премянов пък изрази задоволство от внесеното предложение от БСП за отмяна на свободния пазар на битово потребление за електроенергия.

Гледайте целия разговор във видеото.