България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дубай се наводни заради канализациите, валежи и застудяване у нас

"Всеки климатичен период е с продължителност около 30 години", каза синоптикът Петър Янков

18.04.2024 | 10:52 Редактор: Искра Ангелова

Дубай потъна под вода, десетки наши сънародници са блокирани там. У нас от рекордните 30 градуса температурите паднаха двойно.

"След като тези вихри, които донесоха интензивни дъждове в този район, преминаха, вече тези валежи ще бъдат история. Може да се направи един извод, че канализациите не са правилно направени. Канализациите в големите градове и мегаполисите трябва да се съобразяват с валежи между 70 и 100 години назад, някъде около 3 климатични периоди", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че всеки климатичен период е с продължителност около 30 години.

"Канализациите трябва да бъдат съобразени с максималните валежи в такъв период. Няма човешки фактор в тези явления. При такива опити за "засяване на облаци", разбира се, при подходящи метеорологични условия, съм участвал през 1986 година. Правят се такива опити, но засега опитите са на средно ниво, да не кажа плачевно. Такива опити в ЕС прави Франция, другите страни са с по-малко бюджети и правят по-малко опити", допълни Янков за Bulgaria ON AIR.

Такива климатични явления в ОАЕ се случват средно на 70 години.

"Подобни наводнения има и в Западна Европа. В София при Орлов мост, ако има валежи над 10 литра на квадратен метър, 100% Орлов мост ще бъде затворен. Тези проблеми си съществуват в големите градове и са следствие от голямото застрояване и изоставянето в построяването на канализации", категоричен е синоптикът.

По думите му днес температурите в София ще достигнат 10 градуса.

"В петък и събота температурите ще се задържат около 13°-14°, но в неделя ще се понижат. На Балканите от северозапад бързо се пренасяше хладен въздух, той в момента отминава и постепенно ще се затопля. В събота и неделя ще ни обхване нова вълна, която ще е в северните и централните части от Балканския полуостров. В населените места температурите ще са между 10 и 15 градуса", разясни Петър Янков.

В неделя София ще бъде най-хладната балканска столица - максимална температура от 10°.

"Ще има и валежи от дъжд, по-интензивни ще са в западните райони, но по планините дъждът ще преминава в сняг. От понеделник започва тридневен период на по-стабилно време и постепенно повишение на температурите, те ще са между 15 и 20 градуса в населените места. В сряда и четвъртък започват валежи, като в четвъртък ще са по-интензивни в южните райони. Там условия и за по-силни гръмотевични бури", добави Янков.

А третата десетдневка на април ще е с по-сухо време.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа