България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов дизайн на Конституцията, който не иска да я чете, може да я чуе

Тя не трябва да е нещо далечно, което хората не разбират, смятат Капка Кънева и Добромир Джуров

17.04.2024 | 11:34 Редактор: Беатрис Младжова

Стартира кампания "Ако съдим книгата по корицата", насочена към смисъла от познаването на основния закон на страната - Конституцията. Това дава повод да бъдат изработени нови корици на закона.

"От самото начало, когато започнаха разговорите за корицата, в съзнанието ми се оформи желанието да направя интерпретация на герба на България. Той е дело на дизайнер, когото аз много ценя - Кирил Гогов и това беше като предизвикателство за мен да го направя. Аз направих експерименти не само с един фон, а и с различно осветление", заяви художникът Капка Кънева в студиото на "България сутрин".

Добромир Джуров от фондация "Тhe Convo" смята, че дизайнът е от огромно значение за привличането на внимание върху една книга. 

"В края на миналата година проучване казва, че близо 90% от българите не се интересуват от промените в Конституцията. Затова си казахме дали не можем да направим нещо по въпроса. Поканихме 7 различни артисти да дадат своя интерпретация за корицата. Смятаме, че чрез опаковката ще привлечем повече хора. Дизайнът винаги привлича окото първо", допълни Добромир Джуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

За художникът Капка Кънева работата по направата на корицата отнема няколко дни, а всичко по нея е ръчно направено. 

"В самия проект една от кориците е направена с изкуствен интелект. Различно време отнема работата. Аз направих доста голям проект на герба. Няколко дни плътно работих по него. Нямам страх от изкуствения интелект. Неговото въвеждане ме кара да ценя работата си и ръкотворството. За мен е много интересна различната реакция на колегите", коментира тя.

Джуров отбелязва, че по проекта са работили едни от най-популярните имена, правили корици. Чрез техния поглед всеки може да избере любимия облик на Конституцията и да се запознае с нея.

"Ние искахме наистина да видим този техен необременен поглед. Смятам, че всеки ще може да намери любимата за себе си корица. Живеем в дигитален свят. Ние си позволихме да запишем Конституцията и на аудио формат, така че ако някой не иска да я прочете, да може да я слуша. Конституцията не трябва да е нещо далечно, което хората не разбират", каза той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.