България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Всеки човек да си отговаря за оръжието, няма нужда да затягаме контрола

Навсякъде в Европа неогнестрелните оръжия се продават свободно, посочи Иван Савов

17.04.2024 | 10:58 Редактор: Деси Николова

След множеството инциденти с въздушни пушки се поставя въпросът как се взима разрешително и трябва ли да се затегне контролът.

"За въздушните пушки и пистолети, които спадат към графата неогнестрелни оръжия според закона, можете да отидете в магазина, да си закупите една такава или да я закупите от човек, който продавайки ви я, ви дава фактура, документ, която удостоверява откъде е закупено това оръжие, след което отивате в районното управление, показвате документа, че сте си купил въздушна пушка и ви вписват. Оттам насетне отговорността е изцяло ваша как ще го ползвате", заяви председателят на Българската оръжейна асоциация Иван Савов в ефира на "България сутрин".

Въпреки това, той отбеляза, че е важно да се прави разграничение между огнестрелни и неогнестрелни оръжия и не смята, че трябва да се затяга контрола върху неогнестрелните.

"В случая с пострадалото дете говорим за неогнестрелно оръжие, което фабрично е произведено да стреля със сачми, известни като чашки или по-тежки куршуми "слъгове", чието предназначение е основно за спортни цели, да стреляте по мишени. Фабрично тези оръжия са произведени да постигат енергия, която е недостатъчна, за да пробие човешка тъкан и да не могат да стрелят с бойни боеприпаси", разясни Савов за Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че навсякъде в Европа този тип оръжия се продават свободно.

Миналата събота дете на около година и половина от Враца бе простреляно в главата с въздушна пушка. Предполага се, че изстрелът е произведен от друго дете в семейството, което е на 11 г. Савов бе категоричен, че вината за инцидента се крие в човека, който е оставил заредената пушка без надзор.

"Вината е във възрастния, но аз ще си позволя да направя аналогия. Ако беше оставен един касапски нож и детенцето отиде и го хване за острието, при което другото отиде да издърпа ножа, ефектът щеше да е същият - пострадало малко дете", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа