Версиите за инцидента във Враца, при който дете бе простреляно, се разминават

Към момента няма задържани, образувано е досъдебно производство

14.04.2024 | 18:34 Редактор: Деси Николова

Разследва се инцидента във Враца от снощи, при който дете на година и половина беше простреляно с въздушна пушка от друго дете. Пострадалото момченце е в критично състояние в Пирогов.

След инцидента снощи детето беше транспортирано с военен хеликоптер в "Пирогов". Там му е направена неврохирургична обработка на раната. А разследващите във Враца проверяват обстоятелствата около случая. От полицията са разпитвали свидетели и са направили оглед на мястото. Към момента няма задържани. 

От прокуратурата заявиха, че въпреки образуваното досъдебно производство за опит за умишлено убийство, не може да бъде повдигнато обвинение на дядото като законен притежател на пушката, тъй като според закона пневматичните оръжия не са огнестрелни и не изискват специален режим на съхранение.

 

Версиите за инцидента са различни. По думите на бабата, която отказа да застане пред камерата, детето е седяло в майка си на двора, когато 11-годишното момче е взело пушката. То не е знаело, че е заредена и изстрелът е бил право в главата на племенника му.

"По-голямото дете простреляло по-малкото. С въздушна пушка, която е законна, с документи" сподели близък на семейството.

А версията пред разследващите се оказва друга. През деня дядото на пострадалото момченце е извадил пневматичната пуша, за да стреля по птици. Оставил пушката в двора на масата празна и изпратил 11-годишния си син за сладолед. Докато момчето било до магазина, мъжът отново я заредил. В този момент обаче дошли хора, които искали да си закупят агнета и така вниманието на всички възрастни е било отнето. 

"Малкото дете хваща тази въздушна пушка за цефта. В същото време неговия роднина 11-годишния в стремежа си да хване пушката от към приклада за да не падне и да не удари детето, натиска спусъка и е произведен този нелеп изстрел и една от тези чашки попада в област на лицето над веждата", каза окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Предстоят още разпити и изготвяне на балистична и съдебно-медицинска експертизи.

"По никакъв начин към настоящия момент не се установява умисъл от който и да било за извършване на такова деяние", заяви Сираков.

Образуваното досъдебно производство е за опит за умишлено убийство.

Вижте повече в репортажа.