България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Община Родопи е феномен: Голям прираст на населението и прекрасни условия за живот

"За 4 г. в миналия мандат сменихме седем правителства., трудно е да се работи със седем различни министри", каза кметът Павел Михайлов

16.04.2024 | 12:14 Редактор: Толя Стоянова

Поставяме фокус на това колко сериозно се отразяват трусовете на национално ниво на работата на местната власт. Промяната в управлението на страната забавя стъпките по реализирането на редица проекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

"За 4 години в миналия мандат сменихме седем правителства. Трудно е да се работи със седем различни министри. Това се отразява и на планирането, и на проектите, които искаме да осъществим. Трябва част от доходите на физически лица да остават в общините - само по този начин може да проектираме и да гледаме в бъдещето. Сега трябва да протягаме ръка към държавата и за всеки един проект да искаме финансиране", заяви в "България сутрин" кметът на Община Родопи Павел Михайлов, който е и член на УС на Сдружението на общините.

Той обясни, че големият проблем е бързото нарастване на населението в Община Родопи.

"Нашите жители са феномен. Ние сме на първо място по механичен прираст на населението през последните четири години по статистиката на НСИ. По разрешителни за строеж на ново строителство сме на второ място след Столична община и на първо място по глава на населението", каза Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че в Община Родопи се издават над 900 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради за година, а населението е нараснало с над 10% през последните 10 години.

"Има прекрасни условия за живот в нашата община. Трябва да строим нови детски градини и училища. Миналия месец спечелихме финансиране от държавата за три нови детски градини и едно училище. В 12 от населените места има детски градини в 11 - училища. Местата не достигат. Ние сме единствената община в Пловдивска област с нарастващо население, затова ние трябва да строим", посочи Михайлов.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.