България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо се иска смяна на външния министър и живеят ли в различни държави политиците и народът?

Цветанка Андреева и доц. Николай Димитров смятат, че компроматната война отново няма да ни бъде спестена

16.04.2024 | 11:02 Редактор: Искра Ангелова

Точно преди една седмица кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи в длъжност. Служебният премиер обяви, че ще работи за честни избори и ще води страната по европейския път на развитие. Късно вечерта в понеделник Главчев поиска смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ.

"Явно е имало проблем по-скоро с реакцията на МВнР по отношение на кризата, която беше в Близкия изток и нападението над Израел. Живеем във времена, в които войните се случват за броени минути и часове, така че и реакциите на властта трябва са много бързи, мигновени. Щом за една нощ може да сме на прага на голяма война, то тогава една рокада не би трябвало да ни смущава", каза политическият анализатор Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Бойко Борисов заяви, че ако Димитър Главчев не смени Стефан Димитров, ще направи "да се съобрази впоследствие".

"Това е заплаха, ако е такава всъщност, за политическа неподкрепа на правителството. Разбира се, всеки един премиер би искал да има парламентарно мнозинство, не се знае какво ще се наложи да поиска в даден момент от парламента", допълни Андреева.

По думите на социалния психолог доц. Николай Димитров някои от избирателите все още не са разбрали, че ние имаме служебно правителство.

"Отдавна битува мнението, че политиците и народът живеят в две отделни държави и все по-ясно изкристализира концепцията, че тези два социални свята не си говорят и нямат пресечни линии. Това, което вълнува хората повече в момента, са пенсионерските добавки за Великден, цените на месото преди празниците, цените на козунаците. Така че традиционно служебните правителства не интересуват хората, тъй като те знаят, че са за малко", поясни той.

Доц. Димитров припомни предположенията служебното правителство да не е толкова кратко на власт, колкото е разписано по Конституция.

"Външният министър е фигура, която е встрани от медийното внимание и добрите външни министри не са обект на дискусия. Дипломацията е сложна работа и чести сътресения там не се отразяват добре на дипломатическия корпус. В служебното правителство е по-важен вътрешният министър, отколкото външният", посочи социалният психолог.

Андреева е на мнение, че кризата увеличава бездната и разликата между общество и политика.

"В обществото има консенсус, който вкарва и проевропейско мнозинство в парламента. За обществото, ако не е на битово ниво, то поне стратегически е важно кой ще представлява Министерството на външните работи от гледна точка на важните приоритети - Еврозоната, Шенген. Присъствието на Даниел Митов, като разпознаем евроатлантик, е по-скоро гаранция, отколкото повод за политическо напрежение", аргументира се тя.

Попитана дали скандалите в МВР ще отблъснат хората от изборния процес, Андреева отговори: "Не само че няма да се забрави, но това е фонът, на който се провежда предизборната кампания. Това са част от инструментите на предизборната кампания. Компроматната война, черният пиар са в основата на преидзборниите кампании."

Тя е категорична, че е изключително пагубно е да внушаваме на обществото, че изборите се правят от МВР.

"В понеделник ми направи впечатление, че много инфантилно говорене имаше от страна на бившия финансов министър с идеята, че не те били паднали в капана, а Бойко Борисов бил паднал в техния капан. И "Зелено движение" не е толкова важен партньор, по-важно е дали ще успеят да запазят коалицията с "Демократична България", защото това са им по-важните гласове. "Продължаваме промяната" нямат твърдо ядро и разчитат на твърдото ядро на ДБ", добави доц. Димитров за Bulgaria ON AIR.

Андреева не смята, че коалицията между ПП-ДБ ще се разпадне. "Но като изборни резултати, когато те отчетат като резултати кой каква подкрепа има, ще видят, че по-губещ като електорат ще бъде "Продължаваме промяната", каза още тя.

Доц. Димитров се съгласи с нея, че компроматната война няма да ни бъде спестена и този път.

"Тя започна още с арестите, свързани с митниците, както и разкриването на каналите на "Капитан Андреево" и сигналите, че Асен Василев се е опитвал да кадрува във външното ни министерство", изтъкна той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.