България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Известен журналист посочи как се кове с думи случващото се на бойното поле

Ние живеем с фактите, а не с мнението, каза Хуан Крус

16.04.2024 | 10:46 Редактор: Беатрис Младжова

Работата на журналиста кореспондент е свързана с много пътуване и разказването на различни истории. Хуан Крус е един от основателите на испанския вестник El País и в момента гостува в България.

"Мен ме доведе Институт "Сервантес". Аз съм присъствал на неговото създаване. Причината за моето посещение е да говорим за Хавиер Мариас, който за съжаление почина доста рано. А когато вече беше спечелил голяма слава, той беше като един наследник на Шекспир за Испания", заяви журналистът в студиото на "България сутрин".

По думите му журналистите живеят с фактите, не с мненията - те разказват истината, която знаят. "При отразяване на конфликт е изключително важно да се наблюдава и да се задават въпроси", обърна внимание гостът.

"Журналистиката е мястото, в което се кове с думи това, което се случва на бойното поле. Един журналист е свидетел на това, което се случва. Това е една професия, в която хората са много ангажирани. Ние не живеем с мнението и от мнението, а от фактите. Ние трябва да разказваме истината, която знаем. При тези конфликти е много важно журналистът или кореспондентът да наблюдава и да пита", коментира Крус за Bulgaria ON AIR.

Наблюдавайки конфликтите в Африка, журналистът добива много ценен опит. 

"Аз никога не съм бил на война, но съм ги преживявал като кореспондент в Лондон, защото там се наблюдаваха всички големи конфликти в Африка. Много научих от BBC, защото там имаше много качествени журналисти. За мен тогава най-важното като испанец беше да присъствам на английската демокрация. В Испания тогава излизахме от една много жестока диктатура и страната се раждаше и разбираше какво е да си в истинска демокрация, а Англия беше огледало, в което искахме да се оглеждаме", коментира гостът.

За Хуан Крус един журналист не бива да си измисля или да показва емоциите си като използва прилагателни, а да се ползва с фактите.

"Няма сравнение между журналистиката и фикцията. Ти можеш да измислиш каквото искаш, но като журналист не можеш да си измислиш нищо. Ние имаме емоции, но те не трябва да бъдат обяснявани с прилагателни. Когато говориш за някого, който не ти харесва, трябва да стане ясно на публиката, че не преписваш качества на този човек и не използваш прилагателни. Много важна работа е да си ти, но да казваш само това, което се случва, а не това, което усещаш", обясни той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.