България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Чуков: Израел е безпомощен срещу Иран без подкрепата на САЩ

"Златната карта" е в ръцете на Нетаняху, заяви международният експерт

15.04.2024 | 10:45 Редактор: Толя Стоянова

Иран атакува Израел - в отговор на атаката по иранското посолство в Дамаск, или има нещо под повърхността?

"Русия и Иран работят много плътно във военното си сътрудничество. Атаката, която беше организирана, е на база на опита, който натрупа Руската федерация в тези две години в сраженията на украинска територия. Имаше първа вълна дронове. Имаше втора вълна крилати ракети, които летяха много ниско, и след това експертите спорят какъв тип хиперзвукови ракети е използвал Иран", коментира международният експерт Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

Според него Иран е имал военни цели и не е планирал да удари цивилно население. Пред Bulgaria ON AIR Чуков обясни, че са поразени две бази в пустинята Нигер и една разузнавателна база в северната част на Голанските възвишения. Някои медии твърдят, че е ударен щабът на военновъздушните сили в Тел Авив.

"Има игра между Нетаняху и Доналд Тръмп. Байдън се опитва да успокои обстановката, иранците казаха, че въпросът за тях е приключен. Инициативата беше от израелска страна. Израел беше първият, който унищожи консулството в Дамаск. Нетаняху вижда, че историята с Газа отива в много лоша посока и той се опитва да обърне тенденцията. Доналд Тръмп каза: "Аз, ако бях президент, Иран никога нямаше да нападне Израел". Байдън постоянно предупреждава Нетаняху да не продължава. Ако Израел отговори, няма да бъде срещу Иран. Израелската военна машина е абсолютно безпомощна срещу Иран, ако до нея не застане американската", заяви Чуков.

По думите му САЩ имат политика, която е зависима от предизборната борба, а най-близкият съюзник на Русия не е Китай, а Иран, тъй като е част от стратегическия път Север-Юг. Международният експерт обясни, че в тактически план и Русия и Иран имат ползва от това, което се случва, но в стратегически - никой няма изгода конфликтът да се задълбочи. Чуков подчерта, че "златната карта" е в ръцете на израелския премиер Нетаняху, който действа като "самостоятелна единица и никой няма да го подкрепи".

Гледайте целия разговор във видеото.