България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иран удари Израел след "да" от Русия, големият план е да изтласкат САЩ от региона?

Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство, каза доц. Искрен Иванов

15.04.2024 | 09:57 Редактор: Тодор Петров

Иран нанесе директен удар срещу Израел. Изстреляни бяха стотици ракети и безпилотни дронове. Голяма част бяха обезвредени още във въздуха.

"Иран изгуби търпение след атаката на Израел над посолството му в Сирия. Това го накара да отговори. Втората причина е, че няма как тази атака да се е състояла без консултации между Иран и Русия. Големият план е да се изтласка американското влияние от този регион. Атаката срещу Израел хич не беше символична. Тя целеше да покаже, че Израел е слаб", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Според него аргументът на Иран за атаката е несъстоятелен, а конфликтът е започнал много преди удара по посолството - а именно с нападението на "Хамас" срещу Израел. По думите на госта на Bulgaria ON AIR има антиизраелска коалиция в региона, а стратегиите на Иран и "Хамас" си приличат.

"Не бих казал, че Израел е слаба държава. Сам може да се справи с Иран, тъй като разполага с технологии и оръжия, които Иран няма. Има информация, че Израел разполага с тактически ядрени бойни глави. Станалото окончателно разби мита, че САЩ са ненадежден съюзник. Голяма част от дроновете бяха съвместно свалени от ЦАХАЛ и противоракетната отбрана от САЩ. Америка е зад Израел", подчерта доц. Иванов.

Той е на мнение, че единият сценарий е Израел да отговори конвенционално, а другият вариант е да отговори асиметрично - с помощта на киберсредства, без да се рискува пълномащабна война и конфликтът да се измести в Газа.

"Както в Украйна се води война между Запада и Русия. Наричаме такива конфликти прокси войни. Следващите 2-3 дни ще бъдат критични. Съмнявам се, че Израел няма да предприеме конкретен отговор. Байдън на няколко пъти спомена, че няма да участва в атака срещу Иран. САЩ не се страхуват от Иран. Иран може да издържи не повече от месец срещу САЩ и Израел. Русия няма да се намеси на страната на Иран в такъв конфликт. Руските войски напредват в Украйна, Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство", обясни доц. Иванов.

Експертът посочи, че светът преминава в състояние на двуполюсен модел, а Русия иска да има дял в този свят. Всички конфликти са изражение на глобалното противопоставяне и борбата за преразпределение на зоните за влияние, отбеляза доц. Иванов.

Той не споделя мнението, че има директна заплаха за националната сигурност на България.

Гледайте целия разговор във видеото.