България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект става незаменим помощник на модните дизайнери

Без пробна клиентите могат да визуализират как биха изглеждали дрехите върху тях

12.04.2024 | 13:24 Редактор: Беатрис Младжова

Изкуственият интелект вече се превръща в незаменим инструмент за модни дизайнери, подобрявайки креативността и ефективността. Дните, когато модните дизайнери разчитаха единствено на артистичния си инстинкт и ръчни скици, вече отминаха. 

Сега задвижваните от изкуствен интелект дизайнерски асистенти използват огромни количества данни, включително модни архиви и предпочитания на клиентите, за да генерират иновативни дизайни. Чрез анализиране на модели и цветови комбинации, AI алгоритмите могат да осигурят на дизайнерите вдъхновение и предложения, което им позволява да създадат уникални колекции. 

Едно от най-големите неудобства при онлайн пазаруването е невъзможността да се пробват дрехи, преди да се направи покупка, но и това вече е в миналото. Използвайки разширена реалност, клиентите вече могат да визуализират как биха изглеждали дрехите върху тях, без да стъпват в пробната, използвайки сканиране на тялото и точни измервания. 

Но удобствата не са само за онлайн пазаруването. Във физически магазин например, интелигентно огледало може да предложи на клиентите персонализирани препоръки за стил, да предложи бижута и дори да представи дрехите в различни условия на осветление.

Изкуственият интелект помага не само на клиентите. AI може да помогне в разработването на устойчиви материали, като тъкани, направени от рециклирана пластмаса, като допълнително намалява въглеродния отпечатък на индустрията.