България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общински съветник от ПП-ДБ-СС: Криза с боклука в София няма и не се задава

Нощният транспорт защитава интереса на гражданите, заяви Стефан Спасов

12.04.2024 | 11:27 Редактор: Беатрис Младжова

За чистка в администрацията на Столичния общински съвет заговориха от ГЕРБ-СДС. Те обявиха, че кметът на София Васил Терзиев е освободил 325 служители от общината и районните администрации. Зародиха се битки и за RDF отпадъците, както и за нощния градски транспорт.

"Криза с боклука няма и не се задава на хоризонта. Това, което имаме, са спекулации от колегите от ГЕРБ, които се опитват да прехвърлят отговорността за наследените много тежки проблеми в сектора с чистотата върху новата управа на Столичната община. Проблеми в завода за сепариране и третиране на битовите отпадъци има. Говорим за това откакто сме встъпили в длъжност. Провеждат се редица промени и реформи в завода. Не може да се говори за криза с боклука, която е настъпила при сегашното управление на София", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов в студиото на "България сутрин".

Според него качеството на RDF отпадъците може да се подобри, за да печели Столичната община от него. Очаква се до няколко месеца заводът за отпадъци да започне да работи както трябва.

"Столичната община би могла да печели от това твърдо гориво. За съжаление, то е с толкова лошо качество. Нашата цел е да повишим качеството на този продукт, така че да печелим от него, а не да бъде изгаряно някъде. В следващите няколко месеца заводът трябва да започне да работи както трябва. В момента не се заравя RDF. В момента се депонират отпадъци, които не са могли да бъдат преработени да придобият качествата на RDF", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Относно обвиненията за "чистка" в Столичната община, Стефан Спасов заяви, че категорично няма такава, а има разлика в броя на служителите в администрацията заради хора, които са напуснали по една или друга причина.

"Споменаха се редица спекулации от колегите от ГЕРБ. Няма чистка, това са спекулации. Всичко е публично. В администрацията на Столичната община има малко под 1500 души. Има 45 души, с които сме се разделили, защото са заемали длъжност, която е била конкурсна. Имаме 16 пенсионирани и 41 души, които по взаимно съгласие са напуснали. Тази разлика идва в хората, които по една или друга причина са напуснали", обясни гостът.

Общинският съветник не смята, че спирането на нощния градски транспорт ще реши проблема в липсата на водачи и няма да ни струва повече.

"Нощният транспорт защитава интереса на гражданите. Неговото спиране няма да реши проблема с липсата на водачи. Нощният транспорт е включен в икономическата рамка, която приехме заедно с бюджета на предното заседание на общинския съвет. Няма да ни струва повече. Около 1,7 млн. лв. струва движението на тези 4 нощни линии за годината", посочи Стефан Спасов.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Даниел
преди 2 седмици
Що ли не вярвам много, много Сигнализирай за неуместен коментар