България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата ни умират премазани на пътя, убийците им се забавляват, а политиците нехаят

Петя Иванова и Мария Сулинаджиева от "Ангели на пътя" посочиха исканията за законови промени

11.04.2024 | 11:05 Редактор: Тодор Петров

Майките на загинали на пътя деца излязоха отново на протест с искане за криминализиране на всеки отказ на шофьорите да бъдат тествани за алкохол и наркотици.

"Държавата не само не може да се пребори с джигитите, а остава безпомощна. Убиецът на Филип не само не е намалил, а е ускорил, за да мине през него и да продължи. Спира много по-късно. Всичко това е заради бездействието, политиците не искат да се справят с този казус. Вече сме над 100 семейства. Чакат между 2-3 години автотехнически експертизи. От години се борим да се криминализира още първият тест, цената я плащат нашите деца", заяви в "България сутрин" Петя Иванова от "Ангели на пътя", която губи детето си в пътен инцидент.

По думите ѝ убийците на пътя продължават си живота, както и преди да убият децата им - работят, забавляват се, купуват си нови коли. 

"Наясно ли са всички политици, че децата ни умират с пълно съзнание, че това са последните им мигове?! В последните секунди в живота си знаят, че умират между смачкани ламарини и поемат последна глътка въздух без любимите си хора. Изчезваща нация сме, а оставяме децата ни да бъдат премазвани", настоя Иванова.

Мария Сулинаджиева от "Ангели на пътя", която е загубила дъщеря си в катастрофа, посочи пред Bulgaria ON AIR, че година и 4 месеца са чакали експертизата.

"Самата преписка е дадена за доклад на прокурор, очакваме да ни запознаят с материалите и да бъде насрочено делото. Извършителят е на свобода срещу 2000 лв. гаранция. Разхожда се, предполагам и че работи", сподели тя.

"Искаме да се категоризира като умишлено престъпление всяко действие на водач, който се качи зад волана под въздействието на наркотици и алкохол или има превишение на скоростта над 50 км/ч", подчерта Сулинаджиева.

Според Петя Иванова трябва да се вдигнат минималните наказания и да нямат право на условни присъди. 

"Да има обществено полезен труд - да ходи в моргата, да ходи в "Пирогов" и да обслужва пострадали при ПТП", настоя тя и призова известните личности да се замислят, когато се качват зад волана пияни.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Бочето
преди 2 седмици
Гарантирано от герП и ППДБ!Демократи,евроатлантици и пр...Ей ви държава,ей ви справедливост,ей ви закони!Само изриване до корен,иначе нищо не помага!И разбира се,съд и затвор за продажниците! Сигнализирай за неуместен коментар