България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България има нужда от всеобхватни ракови центрове - карциномът на гърдата е водещ при жените

"Почти няма празен момент в онкологичните отделения", каза доц. Ася Консулова

10.04.2024 | 11:58 Редактор: Искра Ангелова

Близо 70% от пациентите с онкологични заболявания се налага да доплащат за лечението си. По този начин се стига и до ограничаване на здравните им грижи. Данните са от направено проучване на индекс на болниците.

"Това са факти, доплащането също е факт, това не е изключение в България, това се случва във всяка една страна, защото има много неща от диагностиката и лечението, които изискват някаква форма за доплащане. Това доплащане е рутинно не само в онкологията. Цитирането на една конкретна сума не е най-големият проблем, тук става въпрос за доплащане за нещо, което допълнително трябва да бъде извършено", каза доц. Ася Консулова от Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ) в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ става въпрос за допълнителна грижа, която трябва да бъде извършена качествено. От проучването става ясно, че най-много доплащаме за избор на екип.

"Много често пациентите фаворизират за избора на екип - лечението да бъде проведено от лекар, който е доста търсен. Много често пациентите повлияят от това, че даден лекар има титла. Това е порочна практика в България, защото има изключително добри лекар без титла. Изборът на екип би трябвало да е решение на пациента", добави доц. Консулова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Но припомни, че точно тези лекари са и свръхнатоварени.

"Почти няма празен момент в онкологичните отделения, винаги има страшно много хора. И заради това фаворизиране на конкретен лекар е така структурирано с доплащане. И в онкологията няма избор на екип, това по-скоро е в хирургията", поясни тя.

Доц. Ася Консулова подчерта, че в България няма всеобхватни ракови центрове: "За да се изгради такъв център, трябва продължително усилие, но е изключително важно да се случи".

Гостът засегна и колко е важна профилактиката.

"Профилактика означава, че търсим болестта преди тя да има симптоми. Ефектът от профилактиката и скригинга зависи от обема на скринирани хора. Инициативите са прекрасно нещо, но това не е национален скрининг и национална политика, и не е в самосъзнанието на българина. Нямаме тази организирана скринингова програма за нито онкологична организация", коментира тя, като добави, че в България се харчат изключително много пари за лечение, защото тези болести не се откриват в ранен стадий.

"Ние не можем да се скринираме за всички болести и не може аз да си мисля, че мога да се разболея от дадена болест, има програми, които казват кои са пациентите в дадена възрастова група и с други болести, които могат да бъдат скринирани. Трябва да има национална стратегия за провеждане на онкологични скрининги, чрез който да се открие болестта, преди тя да има сиптоми", сподели доц. Консулова.

В България карциномът на гърдата е водещ при жените, а карциномът на простата и бял дроб - при мъжете.

Гледайте целия разговор във видеото.