Хора с нелечим рак оцеляват, медици изследват как "изиграват" коварната болест

Крайната цел е да се направи възможно създаването на лекарства за пациентите

20.03.2024 | 17:02 Редактор: Беатрис Младжова
Хора с нелечим рак оцеляват, медици изследват как

Няколко хиляди души по света са преживели рак, смятан за нелечим. Стартъп компания ще анализира характеристиките на тези "изключителни" пациенти в опит да възпроизведе в голям мащаб механизмите, които са им позволили да "изиграят" прогнозите, предаде АФП.

На английски език те са известни като outliers ("външните") - хора, които по неизвестни причини поемат по напълно различна траектория от останалите, след като се сблъскат с болестта, обяснява Николас Воликов пред АФП.

Проучването обхваща пациенти, които са преживели с над 3 или 5 години трите най-опустошителни злокачествени заболявания: глиобластом - най-агресивният рак на мозъка, метастатичен аденокарцином на панкреаса и дребноклетъчен рак на белия дроб.  

"Общото между всички тях е, че са много агресивни видове рак, които не са се възползвали от какъвто и да е реален терапевтичен напредък през последните 15 години", обяснява Воликов.

И все пак шепа хора - няколко десетки хиляди по света, оцеляват. Целта на проекта е да открие причината. 

Досега всички проучвания се се основавали на пациенти от Северна Америка или Западна Европа. Обхватът на новото изследване ще бъде много по-широк. По думите на Воликов 50 центъра по света вече са готови да работят заедно, за да съберат данни за тези оцелели. 

Крайната цел на Cure 51 е да направи възможно създаването на лекарства, които да имитират молекулярните характеристики на оцелелите пациенти, така че от тях да могат да се възползват възможно най-много хора, предаде БТА.

Снимка: pixabay