България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преводачът на "Императрицата": Героинята плаща висока цена, за да получи любов

При превода може да се помогне на автора или да бъде провален, заяви Ваньо Попов

08.04.2024 | 11:51 Редактор: Елеонора Танева

Италианският писател Силвия Вакари разказва своята версия за създаването на фреската на Рафаело "Триумфът на Галатея" в актуалния у нас роман "Императрицата", преведен на български от Ваньо Попов. 

"Няма превод, който да не е труден, в първите моменти започваш да четеш и си казваш "колко интересен текст". Той трябва да бъде добре разбран, силен, за да може да повлияе на читателя. Има думи и фрази, които трябва да се предадат така, че на български да звучат добре. Правят се много справки в няколко речника - и хартиени, и интернет и други справки, за може човек да аргументира този превод като достоверен", каза Ваньо Попов в студиото на "България сутрин".

Като важна част от работата той посочи умението да се пише добре на българските език - правилно граматически е лексикално, за да се предаде цялата експресивност на автора. 

"Преводачът е слуга на автора, трябва да се опитва да предаде стила на писателя. Всеки си има своите особености. Преводачът може да помогне на автора или да го провали ", добави Попов. 

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че "Императрицата" е първата книга на Силвия Вакари, писана е през 1989-1995 г. във времена без интернет. 

"Всички нейни справки са правени в библиотеки, в книги, чрез разговори с историци. Затова е била предпочетена от издателство, което е бутиково в Италия и издава само ценни книги", обърна внимание Ваньо Попов. 

"Императрицата" е книга за съдбата на момиче, което израства в смесено семейство, живее с втория си баща, майка ѝ е била лека жена, платена жена за забавления. 

"Нашата героиня плаща висока цена, за да получи любов, години наред е обучавана да бъде студена, дистанцирана от мъжете, да не се влюбва. Любовта никога не пита, идва и тропа по масата", повдига завесата за сюжета на романа преводачът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа