България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много от безработните са трайно неактивни, спад в търсенето на кадри в IT сектора

Голямо търсене има на всякакви видове техници и инженери, посочи Георги Първанов

08.04.2024 | 11:35 Редактор: Деси Николова

Безработицата в страната е стигнала дъното, най-ниското възможно ниво. От друга страна, 140-160 хиляди човека, които са безработни, не отговарят на нуждите на пазара на труда. Това заяви Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в студиото на "България сутрин".

"Една голяма част от безработните са трайно неактивни, но като цяло не са тези хора, които търси пазарът и тези професии. Няма движение в правилна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв", разясни Първанов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи е необходимо да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година.

"В сегашната ситуация, за капак на всичко, наблюдаваме и спад на търсенето. Безработицата е ниска, а работодатели търсят много по-малко персонал. Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.

Първанов поясни, че няма определен тип хора и изграден профил на трайно безработните. Към момента все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование.

"Там е огромният недостиг. Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината. Асансьорни техници е драматичен пример. Има професии, където се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Ние наблюдаваме също така много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.

Според Първанов приемането на България в Шенген представлява риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са дошли да работят тук, биха могли да се преместят по-лесно да работят в друга европейска държава.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1407 гласа