България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За да имаме здрави бъбреци: Профилактика, много течности, без сол и прекален белтъчен прием

Има много храни, в които не усещаме наличието на сол, посочи д-р Явор Семерджиев

29.03.2024 | 11:11 Редактор: Тодор Петров

Д-р Явор Семерджиев, който е републикански консултант по урология за София-град, подчерта в студиото на "България сутрин" важността на профилактиката. 

"Превенцията е важна, това е научно доказано. Надявам се и при нас да започне национална политика в това отношение. В момента все още сме на култура и възпитание на отделния индивид. Нищо не може да замени здравословния начин на живот и начина на възприятие на света. Надявам се и извън големите градове да се осъзнае важността от навременното откриване на заболяванията", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

От думите на д-р Семерджиев стана ясно, че при бъбречните заболявания най-честите причини са неустановена или недобре контролирана вътрешна болест - високо кръвно налягане, повишена пикочна киселина, диабет.

"Със затлъстяването на нацията тези заболявания стават по-чести. При бъбречните заболявания няма клинична изява, докато не напредне много липсата на функция на бъбрека. Трябва да се вземе кръв, за да се оцени бъбречната функция. Бъбрекът е голяма лаборатория, която почиства нашия организъм. Човек може да не забравя да пие точности. Колкото по-бистра е урината, толкова по-добре. Това е добър начин човек да се контролира", каза още урологът. 

Д-р Семерджиев обърна внимание, че трябва да се избягва солта. 

"Знаем за белите отрови - солта и захарта. Има много храни, в които не усещаме наличието на сол. През бъбреците се прочистват основно белтъчините. Повишеният белтъчен прием натоварва бъбреците. Важно е да не забравяме, че има плодове и зеленчуци. Веднъж дневно да опитаме едното ни хранене да бъде постно", препоръча медикът.

"Все още идват родители с деца, които стискат и не пият течности, заради състоянието на тоалетните в училище. Едно от нещата е образование на младите хора", даде пример д-р Семерджиев. 

Според него имаме достатъчно специалисти по урология и няма нужда във всяко населено място да има уролог.

Той е на мнение, че конкурентността между лечебните заведения е довела до подобряване нивото на  лекарите и апаратурата, с която разполагат. Добро качество с минимално въздействие върху пациентите.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.