България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студенти пресъздават изборите у нас с кампания в социалните мрежи

Форматът помага на участниците да научат повече за политиката

26.03.2024 | 10:24 Редактор: Вяра Димова

Нестабилната политическа обстановка в България през последните три години се характеризира с многото избори. Между 2021 и 2024 г. година гласувахме също за президент, както и за кметове и общински съветници. Това провокира студенти от различни университети да разиграят избори като организират възстановка на парламентарен вот. Предизборната кампанията започва на 30 март, а гласуването ще е на 26 април. 

"България на младите" се занимават с интерактивни образователни събития за млади хора. Изборите ще са един месец под формата на кампания в социалните мрежи, по време на която ще се проведат три дебата. Участниците трябва да убедят избирателите  да гласуват за тях и идеите им. 

"Хрумна ни, че това би било полезно за младите хора. В света на дигиталните технологии да успеят да направят една предизборна кампания", обясни организаторът Цветомир Николов пред Bulgaria ON AIR.

В "Модел Република България Избори" ще се представи изборният процес в страната. В ролите на  партийни членове и журналисти ще влязат 40 участници. Всяка партия ще има екип от 5 човека.

"Идеята е много вдъхновяваща - да се въвлекат младите хора в този модел, който има някаква образователна цел", смята студентът по право в СУ "Св. Климент Охридски" Михаил Крумов.

"Единствената работа на организацията е да организира дебатите, да следи за цялото съдържание, така че то да спазва основни етични и професионални правила", уточни още Николов.

Михаил влезе в ролята на президент през лятото на 2023 г. Тогава "България на младите" пресъздаде връчване на мандати и съставяне на редовно правителство. В симулацията участваха 70 студенти и ученици. Те бяха разпределени в 6 партии и разполагаха с 4 дни да съберат мнозинство. 

"Оказахме се в доста интересна ситуация. Разбрахме, че при сформирането на правителството на Станишев е имало такава", разясни студентът по право.

Разиграването на парламентарни избори е петото по ред, организирано от правителствената организация. Дейността ѝ все повече се разраства сред младежите, а интересът към това, което правят, е много голям. 

"Това е нещо, което отсъства във всекидневието им, а същевременно ние го предоставяме по един доста интерактивен начин, в който те са главните герои", добави Николов.

Форматът е подходящ за участниците да научат повече за политиката, допълва Михаил Крумов: "Настоящата обстановка не е много оптимистична, но подобни събития на гражданското общество ми дават надежда, че това гражданско общество ще се еманципира от политическите говорители и партии".

В изборите, организирани от "България на младите", няма възрастово ограничение. Може да участва всеки, който се регистрира в платформата им в Instagram. Резултатите ще станат известни в деня на вота – 26 април.

Вижте повече в репортажа на стажант-репортерите Евелина Дочева и Ралица Величкова.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа