България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

2,2 млрд. души са лишени от питейна вода - какво не знаем за основата на живота?

Замърсяването ѝ става все по-голяма заплаха

22.03.2024 | 12:01 Редактор: Беатрис Младжова

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Посрещаме празника от 1993 година насам под егидата на ООН. Акцентът е насочен върху важността на достъпа до питейна вода.

Световният ден на водата отчита важността ѝ и насочва вниманието към 2,2 млрд. души, живеещи без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г. Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. От болести, разпространявани чрез водата, умират над 1,5 млн. деца по света. 

Замърсяването е все по-голяма заплаха за качеството на водните ресурси. Човешката дейност през последните 50 години е отговорна за най-голямото замърсяване на водите. "Вода за мир" е темата през 2024 г. Това мото е подбудено от изключителното значение на водата в нашия живот и в нашето общество. 

Количеството на водата на Земята се равнява на 1 милиард и половина кубични километра - достатъчно, за да запълни 800 трилиона басейна с олимпийски размери.  Всичката вода на Земята е пристигнала в комети и астероиди.

Земята представлява затворена система, подобна на терариум, и рядко губи или печели допълнителна материя. Това означава, че същата вода, съществувала на планетата преди милиони години, е налична и днес. 

Близо 97 процента от водата по света е солена, т.е. негодна за пиене. Други два процента са уловени в ледници или ледени шапки. Така за задоволяване на човешките потребности остава само един процент вода.

Водата съставлява между 60 и 70 процента от човешкото тяло, като количеството варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа 42 литра вода. Две трети от тази вода се намира в клетките. Човешките кости съдържат 31 процента вода.

Човек изпива около 1000 литра вода годишно. Можем да оцелеем до един месец без храна, но без вода - само около седмица. Неслучайно Земята е наречена Синята планета, защото около 72% от повърхността ѝ е покрита с вода. Няма вещество, минерал, полезно изкопаемо, живо тяло, в чийто състав да не е включена вода.

Водата е живот. Затова трябва да я пазим чиста.

Вижте повече във видеото на Йоана Великова.