България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богослов: Патриарх Неофит не би искал бронетранспортьор и духов оркестър на погребението си

Митрополит Николай обича гръмки изказвания, има 3 месеца да му дойде друг акъл, коментира проф. Иван Желев

19.03.2024 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Светият Синод избра Врачанския митрополит Григорий за временен патриарх до провеждането на избора за четвърти български патриарх.  Вчера стана ясно, че Пловдивският митрополит Николай няма да участва в надпреварата за наследник на патриарх Неофит.

"Все пак има повече от 3 месеца до изборите, може друг акъл да му дойде. Хората, които си обсебват една идея, започват да се идентифицират с нея. Това са гръмки заявления, които той обича. Да го каже в първия ден на Великия пост показва, че липсва смирение, покаяние. Можеше да си го заяви в Светия Синод", коментира богословът проф. Иван Желев в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че бюлетината с трима кандидати за избор на патриарх ще се състави една седмица преди датата на Патриаршеския избирателен събор, вероятно през юни. Преди това ще се избере Сливенския митрополит - след Великден. Очаква се най-късно в първите дни на юли да имаме нов патриарх, избират го по новия устав около 140 души.

"Наместник-председателят на Светия Синод е един отговорен пост, който не носи голяма слава, няма да слага бялото було, остава си в сегашните одежди", подчерта проф. Иван Желев.

Пред Bulgaria ON AIR богословът коментира и гладната стачка, която започна отец Иван от Сливенската митрополия. 

"Един свещеник не трябва да се отчайва, от всичко което се случва. В своята безизходица отец Иван тръгна в отчаяна стъпка. Предполагам, че след заседанието на Светия Синод митрополит Йоан ще го посети и ще поговори с него.  Великият пост нито е времето, нито начинът е подходящ", допълни гостът.

Според него, за да имаш власт сред духовниците, не е задължително да си глава на БПЦ.

"Силните митрополити в Светия Синод искат да имат повече свои поддръжници. За какво му е да е властен, като има мнозинството на Синода и може да прокарва свои решения, а бъдещият патриарх само ще гледа и мига", каза богословът.

Той посочи какъв трябва да бъде наследникът на патриарх Неофит - благ, който да не търси своето, да търси разбирателството, да не налага своята воля. 

Проф. Желев изрази позицията си, че траурната церемония не е била в стила на живот на патриарх Неофит.

"Ако беше питан, никога нямаше да пожелае такова нещо - бронетранспортьор и духов оркестър. Беше скромен човек, би поискал монашеско погребение в Троянския манастир, а не в центъра на София. Казаха, че така бил пожелал, никой не може да го докаже или отрече", завърши богословът. 

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.