Как хората ще запомнят патриарх Неофит и защо трябва да си прощаваме?

Във вторник Светият Синод на БПЦ се събира на заседание, за да избере наместник-председател

17.03.2024 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Днес е Сирни Заговезни - денят, в който искаме и даваме прошка преди Великия 40-дневен пост. Преди подготовката за празничната вечеря вярващите ходят на църква, за да поискат прошка. 

Стотици миряни избраха да го направят в столичния храм "Света Неделя", където вчера бяха положени тленните останки на патриарх Неофит. От сутринта не спират да се стичат хора, които отдават почит на дядо Неофит.

Всички те си спомнят за него и съжаляват за загубата на българския патриарх. Ще го запомнят с добротата и благостта му. Някои хора призоваха за по-малко материалност и повече духовност.

Някои от миряните са имали късмета да разговарят с патриарх Неофит и да получат благословията му. Останали са с впечатлението, че е кротък, мил, нежен и изпълнен с любов човек - истинска духовна глава на православната ни църква.

Във вторник Светият Синод на БПЦ се събира на заседание, на което трябва да избере временен наместник-председател, който ще има ангажимента да организира избора на нов патриарх в следващите 4 месеца. Преди това ще трябва да се избере нов Сливенски митрополит.

Празникът Сирни Заговезни е свързан и с редица традиции и народни поверия. От рано сутринта започват приготовленията за празничната вечеря, която задължително включва баница. През целия ден днес посещаваме близки и роднини, за да поискаме и да получим прошка. 

А на вечеря заговяваме и изпълняваме обичая хамкане. Днес е последният ден преди Великия пост, в който ядем яйца и млечни продукти. Вечерта се палят Сирни огньове за здраве и късмет.