Отец обяви главна стачка заради решение на Светия Синод: Време разделно е в църквата

"Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство", каза отец Иван

18.03.2024 | 17:58 Редактор: Искра Ангелова
Отец обяви главна стачка заради решение на Светия Синод: Време разделно е в църквата

Гладна стачка в знак на протест и несъгласие с решението на Светия Синод да касира окончателно изборите за митрополит на Сливенска епархия, обяви пред медиите отец Иван. Едновременно с протеста върви подписка "за" и "против" избирането на епископ Йеротей за сливенски владика. Според него в Българската православна църква нищо не е наред и тя е изпразнена от съдържание заради действията на митрополитите. 

Отец Иван обяви, че няма да приема храна и вода, докато владиците не отменят окончателната касация.

"Т.е. аз ще гладувам и жадувам или те докато се откажат, или докато умра. Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство, а не самоубийство", допълни той.

Свещеникът обяви, че върши всичко това без благословението на митрополит Йоан, временен наместник на митрополията. Преди срещата с медиите - двамата имаха разговор по телефона.

В знак на протест отец Иван нарисува със спрей кръст върху стената на митрополията и каза, че е време разделно в църквата, но няма да плюе на вярата и избора си.

"Понеже е седмица на прошки, очаквам от тях да дойдат и да кажат: Отец Иване, простено - прости, защото аз се чувствам обиден от тяхното държание", каза още той, цитиран от БНР.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: БГНЕС