България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: От ГЕРБ притискат ПП-ДБ, предлагат им политически кабинет

Ако се стигне до кабинет, вероятно ще е плод на компромиси, прогнозират Цветанка Андреева и доц. Милен Любенов

19.03.2024 | 10:46 Редактор: Вяра Димова

Днес преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" приключват.  Мария Габриел ще отиде при президента Румен Радев и ще разберем има ли структура и състав на МС или връща мандата неизпълнен. Вчера по желание на "Продължаваме промяната - Демократична България" преговорите бяха удължени с още 24 часа. В този период партньорите трябваше да изчистят разногласията по подготвяното споразумение. 

"Снощи не бяха изчистили разногласията си, но въпросът явно е принципен. И двете страни са участвали в споразумението, явно става въпрос за две различни виждания как ще продължи изпълнителната власт. От ГЕРБ предлагат равнопоставено участие с поделена отговорност", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Според събеседника ѝ политологът доц. Милен Любенов ГЕРБ се опитва да притисне "Продължаваме промяната - Демократична България", включително и със зададените срокове.

"Няма необходимост от бързане. В момента ГЕРБ е в по-силна позиция, защото могат да определят дневния ред, включително с това, че ако се стигне до избор на правителство, Мария Габриел ще бъде министър-председател. Това дава сериозни ресурси", каза доц. Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Той анализира и излезлите в публичното пространство вчера имена в проектосъстава на МС, като подчерта, че това е силен политически кабинет, с присъствие на политици от ГЕРБ, министри в предишни правителства на Борисов. Докато при "Продължаваме промяната" и ДБ се залага на експертното начало.

"ГЕРБ се опитват да изолират "Продължаваме промяната" и ДБ от всякаква възможност за комуникация навън. Министерството на отбраната е толкова важно за ГЕРБ, това е пряката отворена врата към САЩ. Възможност за допълнително лавиране. Ако този състав бъде гласуван, това означава тотална доминация на ГЕРБ в МС с подкрепата на ДПС в пленарната зала, ще се стигне до изолация на "Продължаваме промяната-Демократична България", прогнозира още доц. Любенов. 

Дотук винаги сме имали голям партньор, който се обеднява с друг по-малък, докато сега на масата сядат преговорни екипи, които са равностойни, констатира Андреева.

"ГЕРБ искат да бъдат пълноправни партньори. ГЕРБ излезе от политическата изолация. Има и отстъпки. Специалното ведомство за акад. Денков е безсмислено. Ако се стигне до кабинет, той ще е плод на компромиси и от двете страни", посочи тя.

Във влизането заедно на "Продължаваме промяната - Демократична България" при президента вчера Андреева вижда опит в позитивна насока да се институционализират отношенията: "Президентството е територия, в която партиите да седнат и да се разберат".

Доц. Любенов е скептичен, че ще има реални реформи и по думите му деветте месеца са го доказали.

"Основните реформи, които ще сблъскат двата блока, са свързани със съдебната система и антикорупционната политика", уточни той и прогнозира предсрочни избори тази есен.

Освен регулаторите и реформите, важна е и темата за влизането в Еврозоната, напомни Андреева.

"Това е голямата реформа за България. Трябва да гледаме резултатите от евроизборите. Ако има промяна, ще се отиде на предсрочни избори", смята тя.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.