България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заляха пазара ни с яйца от Украйна, произвеждаме с 20% по-малко от обикновено

Няма предпоставки за ръст в цената на яйцата, каза Ивайло Гълъбов

18.03.2024 | 10:22 Редактор: Тодор Петров

Украински и румънски яйца се продават като български. Търговците сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа, алармират родните производители. 

"Това съществува като риск. В момента е само риск и с наближаването на Великден ще се увеличава все повече. Миналата година забелязахме инвазия на украински стоки на пазара и оттогава БАБХ подобрява своята дейност. Съществуват големи трудности, когато украински стоки или такива от трети страни бъдат обмитени в друга страна членка. Заедно с БАБХ правим анализи и търсим механизми, с които да възпрепятстваме такава нелоялна практика. Трябва да бъде засилен контролът", заяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред Bulgaria ON AIR. 

Той уточни, че украинските яйца се произвеждат в друга среда и при други условия, там са допустими конвенционалните клетки за отглеждане. Себестойността на яйцата от Украйна е по-ниска, а България се оказва добър пазар за тях. Оказа се, че на този етап нашето производство е доста намаляло заради случаите на инфлуенца, унищожени са 1,8 млн. птици.

"Произвеждаме с около 20% по-малко от обикновено. В процеса на работа успяваме да откажем сделките за експорт и да оставим повече български яйца на вътрешния пазар, за да не се получи дефицит. Украинските яйца са прекалено голямо количество, буквално можем да говорим за дъмпинг и това разваля целия баланс на българския пазар. Ще поискаме въвеждането на квоти за украински стоки, тъй като те отдавна надвишават 10% от общия внос в страната", каза още Гълъбов в "България сутрин".

Съвет към потребителите: Когато на опаковата прочетем името на производителя, става ясно дали е българска фирма. 

Няма предпоставки за ръст в цената на яйцата, но малко преди Великден е възможно да има опити за спекулации от търговците, стана ясно от думите на Гълъбов. 

Цената в ЕС като цяло е спокойна. Около 7% е спаднала цената на яйцата спрямо миналата година. Според Евростат предлагаме едни от най-благоприятните цени на яйцата в ЕС, отбеляза председателят на Съюза на птицевъдите.

В страната ни няма случаи на яйца или птиче месо със салмонела.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
А каква е логиката
преди 2 месеца
в това да се внася евтино, което след обмитяване става по-скъпо? От девет кладенеца вода, за да се обясни спекулата? Сигнализирай за неуместен коментар