България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

15 дни извън училище с извинителна бележка - защо нямат доверие на родителите?

Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме, каза Ирина Манушева

13.03.2024 | 12:24 Редактор: Беатрис Младжова

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни с извинителна бележка от родител. Това обяви министърът на образованието Галин Цоков.

"Есента имаше петиция с искане родителите да извиняват краткосрочните отсъствия на децата си от училище. Много организации я подкрепиха и събра 7000 подписа за един ден. Никъде в Европа и в света няма такива ограничения за учениците", коментира родителят на три деца Ирина Манушева в студиото на "България сутрин".

Предложението получава подкрепа от различни институции.

"Излязохме пред Министерството на образованието и там получихме много подкрепа. Има, разбира се, и редица тревоги. В началото на годината министър Цоков предложи просто да бъдат увеличени датите по семейни причини", обясни Манушева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да има повече доверие в родителите, че ще пращат децата си на училище.

"Учениците имат право на 3 дни с разрешение от класен ръководител и 7 с одобрение от директора. Разумно е предложението децата да имат право на 15 дни с извинение от родителя и без необходимост от специални разрешения и проучване по темата, тъй като става сложно", каза още гостът.

По темата има много мнения.

"Аз съм подала искане да видим какви са били аргументите за това ние да чуем на 5 март тепърва, че ще има допълнителни ограничения. Чувахме изказвания на директори, някои подкрепиха каузата, учители също казаха, че няма безотговорни родители, които да не си изпращат децата на училище", допълни Манушева.

Предстои да стане ясно кога промяната ще стане факт.

"Предложиха компромисно решение и ние отстъпихме на принципните си, приехме изискванията, но накрая се оказва, че пак родителите са безотговорни. Няма други като българските деца, които толкова да влагат в образованието си", категорична е Манушева.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.