България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ задава тона при разпределянето на властта, партиите не са готови за избори

Преговори се водят още преди официално обявените, смятат Нидал Алгафари и Добромир Живков

13.03.2024 | 10:48 Редактор: Вяра Димова

Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии приключиха. Сега следва да бъде връчен мандатът на първата политическа сила ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет с министър-председател Мария Габриел. 

"Преговорите са се провели много преди обявените такива. Те не се водят от тези, които се събират в тези стаи, а се събират в други стаи. Там са големите договорки, а г-жа Габриел, заедно с другите преговарящи, договарят вече не само зам.-министрите, но и чистачките в министерствата и регулаторите", коментира пиарът и писател Нидал Алгафари в студиото на "България сутрин".

По думите му консултациите при президента показват, че няма голям смисъл от тях. "Няма новина. Президентът вече съвсем е улегнал, тих е, няма ги тези борбени възгласи, няма юмруци. Той няма лостове, с които да играе по-различна игра", обясни гостът.

Събеседникът му - социологът Добромир Живков, вижда различна картина от гледна точка на преговорните екипи. Според него има автономност в разговорите.

"Да, ограничена е. Не изключваме, че тече успоредна комуникация между партийните лидери, които договарят по-голямата рамка. В преговорите текат и дискусии по немаловажни теми. Тече по-общ процес на договаряне, който има две писти. Това е хубаво. Имаме няколко дни без политически скандали. Имаме добри знаци за това, което можем да очакваме - постигането на общи договорки по параметрите, по които трябва да се продължи и в следващия формат на кабинета", анализира Живков пред Bulgaria ON AIR.

Алгафари коментира думите на Бойко Борисов в НС от днес, който изказа благодарност към "Продължаваме промяната - Демократична България", че "толерантно запазват мълчание".

"От изказването му трябва да разбираме следното: Ние сме се разбрали, остава г-жа Габриел, с другия преговорен екип, да стиковат споразумението като текст. Договорили са се за мандата, за министрите. Много искат избори от опозицията, но никой не е готов. БСП е в сътресение. При "Възраждане" също има сътресение. ИТН са в уплах", смята той.

Асен Василев ще остане финансов министър, прогнозира социологът.

"Ще има договорка. Г-н Василев показа гъвкавост в ситуация на криза, свързана и с Министерството на здравеопазването. Успява да постигне договорка, включително и с г-н Борисов. Тонът на преговорите и разпределението на властовия ресурс се задава основно от ГЕРБ", категоричен е Живков.

Търговия в политиката е имало винаги, обединиха се гостите. Според социолога се договарят хора, а ДПС ще "влезе през задния вход".

Живков предрече, че няма да има спад в подкрепа към основните партии и ще имаме същия парламент при евентуални избори. Алгафари не прогнозира парламентарни избори тази година, а евроизборите ще бъдат тест за това в каква готовност са твърдите ядра на политическите формации.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.