България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След едно поколение биткойн ще е най-нормалният начин на разплащане?

Тепърва се очаква да поскъпва още, заяви анализаторът на международни пазари Димитър Георгиев

12.03.2024 | 11:44 Редактор: Беатрис Младжова

Биткойн (BTC-USD) достигна до нови върхове. Цената на валутата достигна $72 000, а цените ще продължат своето покачване. 

"Рекордно е наистина поскъпването. Дори в момента се търгува на цена от $72 000. Една от конкретните причини да стигнем тези нива е, че преди известно време САЩ позволиха да бъде създаден фонд, който да привлече публиката. Преди всичко се търгува биткойн, но предстои да се увеличи търсенето и на другите", заяви анализаторът на международни пазари Димитър Георгиев в ефира на "България сутрин".

Според него сме достигнали точката на пречупване и все повече хора започват да приемат тези валути и да ги използват. Това е и голямата причина да поскъпва - тя вече е добре приета, а търсенето ѝ само ще продължава да расте. Тепърва се очаква да поскъпва още.

"Представите се обръщат с всеки изминал ден, възходът на биткойн е добър повод да обърнем внимание на това, че повечето неща са измислени истории - всичко останало съществува единствено в съвкупното ни въображение. В този смисъл валутите, държавите, религиите са измислени истории. Разликата във валутата е, че тя е в много начален етап на вярване в нея", добави Георгиев.

В близкото бъдеще се очаква хората да започнат и да плащат с валутата. В момента този вид плащане не е масово използван, но предстои да се превърне в нещо познато на всички. 

"След едно поколение това ще е най-нормалният начин на разплащане, но ще мине време, защото биткойн все още се приема от публиката. Трудно е - вчера беше 60 000 долара, днес е 72 000, това би затруднило разплащането, но с времето ще бъде прието и като разплащателно средство", каза още гостът на Bulgaria ON AIR. 

Георгиев сподели, че най-лесно с валутата можем да се сдобием чрез борсово търгуван фонд (БТФ), вместо чрез физическа покупка, тъй като тя би била по-рискова. 

"Най-лесно чрез борсово търгуван фонд се купуват. Не препоръчвам физическата покупка на биткойн от тези, които не разбират, тъй като рискувате да загубите парола или достъп. Също така не може да бъде официално прехвърлен на друг човек. Борсовият търговски фонд на САЩ е най-добрият вариант за закупуване", подчерта анализаторът.

Все по-голям процент на приемственост ще има в дългосрочен план, а сред валутите се очаква биткойн да поскъпне най-много. 

Гледайте целия разговор във видеото.