България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Оскари" 2024: "Опенхаймер" засенчи "Барби" на фона на силни емоции около сцената

Кристина Цветкова и Николета Моралес с подробен анализ на наградите

11.03.2024 | 11:57 Редактор: Толя Стоянова

За 96-и път Американската филмова академия връчи златните статуетки "Оскар", които са символ на най-голямото отличие в киното.

"Опенхаймер" беше фаворитът на годината - 7 награди от 13 номинации, включително за режисьор, за филм, за главна мъжка роля, за операторско майсторство. Филмът е заснет по изключително иновативен начин", коментира журналистът от Bulgaria ON AIR Кристина Цветкова в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че Кристофър Нолан е британец, а не американец. Редица пъти е номиниран, но до момента е нямал "Оскар". Това са неговите първи награди на холивудската церемония.

"Килиън Мърфи каза нещо много важно, когато получи "Оскара" си за главна мъжка роля - че ние живеем във времето на ядрената бомба. Нещо, което в политическия контекст е важно и това е една от причините филмът да спечели толкова много награди", каза още Цветкова.

По думите ѝ "Опенхаймер" е огромен проект, в който са вложени много средства. Разказва действителна история за един учен - Робърт Опенхаймер, който е създател на ядрената бомба - исторически факт, който натежава филмът да е толкова гледан и награждаван. Според Цветкова конкуренцията тази година е била много голяма.

"Тази година "Оскарите" бяха едни от най-добрите. Имаше много емоции, особено в стаята на победителите. Най-голямата емоция беше, когато Ема Стоун спечели награда за най-добра актриса. Били Айлиш взе награда за най-добра песен за "Барби". Имаше ощетяване на филма, нямам факти защо. "Опенхаймер" беше филмът, който доминира и "Барби" остана на заден план. Джон Сина излезе гол на сцената - това никой не го очакваше", разказа журналистът Николета Моралес, която присъства на церемонията в Лос Анджелис.

"Един от запомнящите се моменти беше, когато Джими Кимъл направи много емоционален скеч, който се роди вследствие на пост на Доналд Тръмп затова, че той е лош водещ, а Джими каза от сцената: "А вие не би ли трябвало да сте в затвора вече", отбеляза Цветкова.

Бляскавите рокли са нещо, за което всички говорят. Цветкова открои Ема Стоун, която излезе на сцената в невероятно творение на Louis Vuitton, което обаче се скъса. Дженифър Лорънс се облече доста нестандартно в рокля на Dior. Марго Роби се разграничи от имиджа на Барби със строга черна рокля, Зендая облече Armani. Брадли Купър за поредна година беше с майка си на церемонията, а не със своята красива съпруга Ирина Шейк.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС