България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Две титли с два световни рекорда: Цанко Цанков пише история в леденото плуване

Условията са наистина сурови и трудни, разказа плувецът

11.03.2024 | 12:02 Редактор: Деси Николова

Цанко Цанков спечели два златни медала на Световното първенство по плуване в ледени води, което се проведе в Талин. След като извоюва титлата в дисциплината 200 метра свободен стил, българинът триумфира и в тази на 450 метра.

"Изключително щастлив съм, че успях да завоювам за България две световни титли на 200 и 450 метра свободен стил. Поставих и два световни рекорда, нещо което все още не сме обявили, в тези две дисциплини. Вчера ме информираха организаторите, че постиженията ми и на 200, и на 450 метра са световни рекорди в леденото плуване. Успях да спечеля и бронзов медал в дисциплината 25 метра бътърфлай, която беше и моята първа на това първенство", заяви плувецът Цанко Цанков в студиото на "България сутрин". 

Той отбеляза, че през последните години конкуренцията в този спорт става все по-развита, а самият спорт е изключително натоварващ за психиката и физиката на човек.

"Температурата на водата беше малко под 0 градуса. Сутрин, преди стартовете, организаторите събират леда, който се формира на повърхността на водата, за да може да започне самото състезание. В деня, в който аз спечелих световната титла на 450 метра, температурата на водата беше 1,7 градуса по Целзий. Условията са наистина сурови и трудни", разясни Цанков за Bulgaria ON AIR.

Леденото плуване е спорт, който е подал документи за включване в Олимпийската програма. По думите на Цанков в следващите няколко години ще станем свидетели на този тип спорт и на Олимпийските игри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кристиан Костов
преди 1 месец
Много хубаво и интересно интервю, но забележка към водещите - моля, не прекъсвайте събеседниците си по средата на мисълта им! Цанко, докато разкваше много интересни неща, вие не само го прекъснахте, а и сменихте темата радикално. Много грозно и много лошо впечатление прави това. Като сте го поканили като гост, го оставете да разкаже впечатленията си докрай. Зрителите искат да чуят това което той казва. Разбирам, че времето е ограничено, но си правете сметката по-добре като каните гости... Сигнализирай за неуместен коментар