България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват приемни родители, едва 10%от настанените в приемна грижа са с увреждания

Самите родители работят на граждански договори, не могат да ползват болничен, отпуск, заяви Диана Минчева

07.03.2024 | 12:10 Редактор: Толя Стоянова

Само едно от 10 деца в приемна грижа в България е дете с увреждане.

"Приемната грижа е мярка за закрила, където се настаняват деца в семейна среда, които не мога да живеят при биологичните си семейства. Ролята на приемния родител като професионалист е да осигури максимално благосъстоянието на детето, като се грижи за неговото психическо и емоционално здраве, предоставяйки му любов, семейна среда, грижи, търпение, възможност да се социализира", коментира Диана Минчева от фондация "Нашите деца" в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че данните от последните години сочат, че едва 10% от настанените деца в приемна грижа са с увреждания, защото липсват приемни родители, които са готови да дадат своите грижи на деца с трудности в развитието. Децата с увреждания продължават да се отглеждат в резидентна грижа.

"През последните години се наблюдава намаляване на интереса към приемна грижа. Самите приемни родители нямат социална сигурност. Работят на граждански договори, не могат да ползват болничен, отпуск", каза Минчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че е задължително всички приемни родители да преминат през базово обучение и подчерта, че има спешна нужда от приемни семейства за деца с увреждания. Предстои кръгла маса, която ще се казва "112-ПРИЕМНА ГРИЖА". Ще се състои на 12 март в "Дом на Европа" на ул. "Г. С. Раковски" №124. 

"Сега и веднага трябва да се действа за всички проблеми, свързани с приемната грижа - да бъдат предприети мерки за цялостната визия за дългосрочно функциониране. Приемната грижа трябва да стане национален приоритет. В България имаме четири дома за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. Идеята е съвсем скоро те да бъдат част от историята ни", заяви Минчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа