България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страхът от лечение на ортопедичните проблеми води до деформации и инвалидизиране

Проф. д-р Пламен Кинов: Целта е да оптимизираме резултатите след лечението

04.03.2024 | 10:49 Редактор: Тодор Петров

В България се увеличават случаите на усложнения след смяната на колянна или тазобедрена става. Най-честите негативни последици са инфекции, които могат да бъдат и фатални, а лечението им е много трудно и сложно.

Проф. д-р Пламен Кинов - началникът на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Царица Йоана" ИСУЛ, заяви в студиото на "България сутрин", че ортопедичните заболявания са трети по честота след сърдечно-съдовите и уши, нос, гърло.

"Почти всеки е засегнат, с много голямо социално значение са. След 55-60-65 години почти всеки има болежки. Губим начина си на живот, целта е да оптимизираме резултатите след лечението. Превенцията за нас е най-важното и наблягаме на кинезитерапията, за да не се налагат тежки интервенции", коментира проф. Кинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-скоро страхът кара хората да не прибягват до лечение, което понякога води до тежки деформации и инвалидизиране.

"Ако преди болните са се възстановявали между 6 месеца и една година, преди около 50 години, сега възстановяването е в рамките на месец - месец и половина. Наторване максимално активно от първия ден след операцията, разрешаваме на тези в добра форма да карат кола", каза още проф. Кинов. 

Много са факторите, които водят до усложнения при операциите. Сред тях е инфекцията, която се появява при по-дългите и тежки операции. При пациентите с повече заболявания има по-висока честота на инфектиране, стана ясно от думите на госта.

Може от самия въздух да падне микроб и ако самият организъм е по-слаб, да влезе микроб и да се случи усложнение, отбеляза проф. Кинов.

Той е на мнение, че имаме достатъчно специалисти, които са на ниво, за да лекуват качествено болните. Проблемите са по-скоро организационни, като взаимодействие между отделните звена, отчете специалистът.

Предстои международна конференция на 5 и 6 април в София, където ще бъдат дискутирани въпросите на ставното протезиране - най-честата хирургична интервенция в света. Целта е операциите да бъдат с минимални усложнения и пациентите да живеят нормално. Изтъкнати специалисти от Европа ще дадат ценни съвети на българските си колеги.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа