България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Баба Марта - легенди за празника и символика на мартениците

В белия конец се крие мъжкото и женското начало, каза етнологът д-р Илия Вълев

01.03.2024 | 08:04 Редактор: Толя Стоянова

На 1 март празнуваме Баба Марта. Това е денят, в който всички българи се закичват с мартеница - символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

"Мартеницата символизира здраве, дълголетие и сила. Назад във времето може да открием още дълбоки символики. Вътре в усукания конец се крие мъжкото и женското начало. Мартеницата първоначално е била само с червен конец, впоследствие се появява и белият конец. Това е един от обичаите, които пазим до ден днешен. Мартеницата не е свързана с църковния календар, което означава, че е особен празник, който се различава от другите, които тачим", коментира етнологът д-р Илия Вълев в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че Пижо и Пенда са човекоподобни фигури, които се появяват в наши приказки. Някои казват, че са авторски изобретения на Елин Пелин. Днес сме свидетели на всякакви интерпретации. На въпрос откъде идва името Баба Марта, етнологът отговори, че март месец е особен и е единственият персонализиран в женски вариант. Събуждайки се природата, Баба Марта носи заряд.

"В миналото българите поставят червено чердже, което символизира сватбените атрибути, което означава че Баба Марта иска да стане млада булка и да роди, за да започне новият живот. Настъпва пролетта и всичко се събужда", обясни д-р Вълев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Крайният срок, до който носим мартеници в България, е 25 март, на Благовещение или докато видим първата прелетна птица. В Румъния се носи само до 12 март. Мартеници се връзват още в Молдова, Албания, и Северна Гърция. Почти навсякъде на Балканите този обичай присъства. В Родопите мартеницата не е само от бял и червен конец, често се вплитат розов и син цвят.

"След като свалим мартеницата, можем да я вържем на цъфнало дръвче или под камък - така злото заспива. В червения цвят се крие живителната сила в нас - кръвта. В бялото се крие мъжкото и женското начало", посочи д-р Вълев

Той призова, пазейки тази традиция, да си взимаме мартеници само от естествени материали като вълна и памук, защото са разградими в природата.

Гледайте целия разговор във видеото.