България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изложба разкрива малко познати произведения на легендарния Дечко Узунов

Интересни факти, фотоси и проекти ще представим в нея, съобщи Аделина Филева

29.02.2024 | 09:36 Редактор: Вяра Димова

Художникът Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство, той се изявява и в монументалното.

"По повод юбилея, заедно с Художествената галерия в Казанлък и Държавните архиви сме започнали цялостна програма с множество изяви. Дечко Узунов е роден на 22 февруари 1899 г. и затова честването на юбилея започна в ХГ в Казанлък. Там открихме първа изложба за неговото изкуство, за да припомним забавени неща от художника", съобщи директорът на Софийската градска художествена галерия "Дечко Узунов" Аделина Филева в студиото на "България сутрин".

Много хора харесват неговите живописни творби, но не всеки има представа, че художникът е създал и монументално изкуство, отбеляза тя.

"То е и светско, и църковно. Още през 20-те години на миналия век започва да се занимава с монументално изкуство. Чак до годините преди смъртта си, през 1986 г., една от последните му изяви е големият стенопис в Националния дворец на културата. Създава и стенописи, и мозайки, и сграфито. Част от тези произведения вече не съществуват", заяви Филева пред Bulgaria ON AIR.

Дечко Узунов започва със стенописи на свои близки, а след това идват и покани за много по-големи произведения, обясни още гостът.

"На Министерството на вътрешните работи, след бомбардировките, отвън има красиви и интересни стенописи, но сградата е ударена и са унищожени. Сега ги имаме само като проект. Във Варшава също е правил стенопис, който днес го няма. Той дори прави мозайка за мавзолея", разказа Филева.

Тя разкри, че в изложбата, която днес се открива по повод 125 години от рождението на художника, ще бъдат представени много фотоси, които ще ни върнат назад във времето.

"Посетителите, които ще дойдат в Галерия "Дечко Узунов", първо ще се срещнат с една хронология, която предлага възможност за среща с документални снимки. Разкриват как той работи. Могат да се видят снимки на отделните творби. Добавихме и проекти. С честването си поставихме за цел да извадим това, което хората по-малко познават и не знаят за Дечко Узунов", обобщи Филева.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мазачо
преди 1 месец
Колко продажби има в Европа и къде?Само продажбите и цените на работите определят качеството.А не уникален,самобитен,голям и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар