България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо се допуска анонимни лица да заплашват министри и магистрати?

"Има доста пропуски от страна на администрацията", смята бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов

28.02.2024 | 09:11 Редактор: Вяра Димова

Мъж с прякор "Червения пират" е заплашвал вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска и някои министри. Това обяви директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

"Обикновено в такива случаи, без значение кой е извършителят, за да се добере до тези данни, трябва да ги вземе от някого. Важна е превенцията. Има доста пропуски от страна на администрацията. Министерството отговаря за превенцията, ГДБОП отговаря, когато се случи престъпление", коментира бившият зам.-министър на електронното управление и експерт по киберсигурност Благовест Кирилов в студиото на "България сутрин".

Той смята, че трябва да се работи и в посока развитие на Дирекцията "Сигурност и киберпрестъпност" в ГДБОП.

"Ако случайно човек направи дадените действия, би трябвало лесно да бъде намерен. Ако има познания и се пази, тогава става по-сложно", каза експертът, като уточни, че в конкретния случай с "Червения пират" вероятно става въпрос за човек с познания.

Пред Bulgaria ON AIR Кирилов заяви, че е необходима промяна в нормативната база, както и всички институции да могат да си говорят добре, бързо и ефективно заедно.

"Важен е и обменът на данни. През последните месеци видяхме едно предложение от "Продължаваме промяната - Демократична България", което поради естеството си на това, че създава своеобразно министерство на истината, което да се бори с дезинформацията, всъщност блокира работата в тази посока. Не се борим за министерство на истината, а да има активна комуникация между институциите, за да се работи против изтичането на данни", обясни още бившият зам.-министър на електронното управление.

Кирилов подчерта, че е важно да се подсилят и службите, да имат нужния капацитет, защото при подобни заплахи е важно да се реагира бързо.

"Имаме такъв капацитет и хора. Дано и резултатите да станат публично достъпни. Държавата трябва да е и по-привлекателна за тези хора, защото често предпочитат да работят в частния сектор", добави той.

По случая с "Червения пират" гостът разясни какви са вариантите да бъде хванат.

"Ако е използвал дадени защити или пък, ако е заразил компютър на гражданин и през него изпрати имейл, това означава, че крайната точка, която може да бъде достигната е компютърът на гражданина. Необходими са още действия. Винаги има следа, но колкото по-бавно се реагира, тя изстива", обобщи Кирилов.

По темата с изчезналата Ивана от Дупница и смяната на профилната ѝ снимка в социалните мрежи, гостът посочи, че е необходима добра комуникация с Meta.

Гледайте целия разговор във видеото.