България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общините имат крещящи нужди и много въпроси към регионалния министър

"Искаме да бъдем не касичката на държавата, а да разполагаме с ресурс, който да бъде ползван", заяви Донка Михайлова

28.02.2024 | 08:55 Редактор: Толя Стоянова

Очаква се да бъде избрано ново ръководство на Националното сдружение на общините.

"Най-големите предизвикателства пред общините винаги са свързани с това да работим за подобряване на качеството на живот на гражданите. Задачите, които си поставяме, са различни, но най-важното е гражданите да живеят добре. Днес очакваме и министъра на регионалното развитие г-н Цеков, очакваме много отговори от него. Имахме много откровен диалог с президента затова, че властта в общините най-после трябва да бъде такава, че да може да даде отговор на потребностите на хората. Говорихме си за конкретни проблеми, които вълнуват общините", коментира кметът на Община Троян и досегашен зам.-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че темата, която поставя не за първи път пред премиера акад. Николай Денков, е свързана с "крещящата нужда от инвестиции в преносната система за електроенергия".

"В Община Троян има села, в които токът спира по 20-30 пъти на ден. Всяка седмица в кабинета ми идват предприемачи, които имат много сериозни проблеми заради спирането на тока", алармира Михайлова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кметът на Троян обясни, че нуждите са толкова много, че средствата никога не са достатъчни.

"Искаме да бъдем не касичката на държавата, а да разполагаме с ресурс, който може да бъде ползван в част от общините за изграждане на нови сгради, нови детски градини, в други - за улична мрежа. Потребностите са много различни. Най-важното в момента за нас е инвестиционната програма", каза Михайлова.

На въпрос с какво е специалното, което различава Троян от другите общини, Михайлова отговори, че са въведени управленски модели, различни от масовите български общини, а в центъра на тези модели стои човекът и проблемите му.

"Изградихме фондове, които осигуряват ресурс за решаване на важни проблеми. Ние сме единствената българска община, която управлява всички комунални дейности чрез общински предприятия", посочи зам.-председателят на Националното сдружение на общините.

Гледайте целия разговор във видеото.