България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Троян: КЕВР автоматично вдига цената на водата, общините не са съгласни

Качеството на услугата не е фактор при увеличението, заяви зам.-председателят на НСОРБ Донка Михайлова

20.12.2023 | 08:34 Редактор: Вяра Димова

Поредно увеличение на цената на водата средно с 15% от 1 януари догодина. Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната.

"В днешно време част от домакинствата се справят трудно с всяко повишение на цената. Ние имаме принципно несъгласие с начина, по който това повишение се случва. На свое заседание КЕВР служебно вдигна цената на водата, а като основен фактор за вдигането е инфлационният индекс", каза зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян Донка Михайлова в ефира на "България сутрин".

Тя уточни, че от формална гледна точка това увеличение е законно, тъй като този автоматичен акт на увеличение на цените е предопределен в Наредбата за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги.

"Логично ли е, при положение, че имаме бизнес план, утвърден на дружествата, в който ежегодно се предвижда увеличение на цената, на база на него да се случва ново увеличение, което е автоматично? За нас в Троян има и друг проблем. ВиК дружеството ни е общинско. Собственик е Общинският съвет. Такъв важен компонент на ВиК услугите като цената, да се увеличава автоматично, влиза в противоречие със Закона на местното самоуправление", каза Михайлова.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на НСОРБ потвърди, че и двата документа - Бизнес планът и сегашното решение, са утвърдени от КЕВР.

"Качеството на услугата не е фактор при увеличението на цената. НСОРБ много поставя темата в центъра на внимание. След няколко дни на дневен ред ще бъде поставен въпросът с приемането на нов закон за водоснабдяване. Той предвижда автоматично окрупняване на ВиК услугите. Важната тема за българските граждани остава на втори план, докато вдигането на цената е автоматична", обясни кметът на Троян.

По думите на Михайлова процентите на увеличение са различни, а в Троян поскъпването е с 11%.

"В нашето общинско дружество цената винаги е била значително по-ниска от тази в съседните дружества. Изпратих писмо до КЕВР. Активно ни съдейства омбудсманът", информира още зам.-председателят на НСОРБ.

Гледайте целия разговор във видеото.