България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ники Урумов и P.I.F. завършиха "Обезумели" по музика на Димо Стоянов

Хората не следват сърцето и душата си, сподели режисьорът и певец

27.02.2024 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Николай Урумов и  група P.I.F. представят песента "Обезумели" по музика на Димо Стоянов. Парчето е създадено през далечната 2003 г., но не е завършено.

"Смятам, че трябва да продължим живота на музиката на Димо, да поддържаме духа му жив чрез творчеството му. Това е много стойностна песен, която трябва да продължи живота си", каза Николай Урумов в студиото на "България сутрин".

В песента, която е по музика на Димо Стоянов, звучи и неговият глас.

"Видеото има няколко отпявания, които навремето Димо записа. Моят глас звучи, след това има нещо като ехо, това е гласът на Димо и всеки ще го разпознае", допълни Урумов.

Режисьорът и изпълнител подчерта, че от изключителна важност е била и визията на песента.

"Тази песен звучи по-адекватно и реално днес, отколкото преди 20 г. Ако тогава обезумяването беше като антиутопия, днес е страшно - отражение на един загинал свят. Опитваме се да бъдем такива каквито не сме, хората не следват сърцето и душата си. Музиката се подчинява на вкуса и на търсенето, не се изразява авторът спрямо това, което вътрешно го вълнува", обясни творецът пред Bulgaria ON AIR.

Оператор на видеото е Михаил Янакиев, монтажът е на Кирил Божилов, Петя Антонова е стилист. Самият Ники Урумов се е заел с търсенето на локации за снимките, идеята, организацията. 

"Обезумели" може да бъде предупреждение, че трябва да се спираме от необуздаността и поривите да движим напред. Всеки иска да се развива, стана безумно състезание, което не знам докъде ще доведе. Ако можем да се спираме, да се смирим, би било страхотно", допълни Ники Урумов.

Следващото предизвикателство пред екипа е снимането на документален филм в САЩ за българските училища и съхранението на традициите зад граница.

Гледайте целия разговор във видеото.