България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хрема, кашлица, до 41° температура - морбили започва като настинка, но може да убие

Поради лесното пътуване е много очаквано скоро да имаме пробив на вируса и в България, заяви д-р Христиана Бацелова

22.02.2024 | 08:29 Редактор: Елеонора Танева

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 300 000 регистрирани случая през миналата година.  

"Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване в момента, риск от връщане на заболяването в България има. Под 90% е ваксинацията, за 2022 г. е 91%, което води до натрупване на възприемчиви индивиди, които са изложени на риск от вируса. В Румъния знаем за доста случаи на морбили и поради лесното пътуване е много очаквано скоро да имаме пробив на вируса и в България", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред "България сутрин".

По официални данни на НЦЗПБ в България има един случай на морбили, вероятно е бил вносен случай. Инкубационният период е до 21 дни.

"Общопрактикуващите лекари си обхващат пациентите според имунизационния календар. При отказ от родителите да имунизират децата си, почти нищо не може да се направи, което е грешка. Морбили е тежко заболяване със сериозни рискове от летален край", алармира епидемиологът.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че един болен ще зарази между 12 и 18 негови контактни, освен ако не са преболедували или не са ваксинирани.

"Предава се по въздушно капков път. Започва с хрема, отпадналост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. Очите са зачервени, появява се дребен обрив, който започва от лицето и се прехвърля към цялото тяло. Ако не иска човек да живее като отшелник, трябва да се ваксинира", категорична е д-р Христиана Бацелова.

Ваксинацията дава 96% гаранция от предпазване от разболяване при контакт, 2 дози са достатъчни за пожизнен имунитет. 

"Сега бързо да се цели да се обхванат неваксинираните деца. Болният трябва да бъде хоспитализиран, морбили може да доведе до пневмония, което е най-честата причина за смърт при заболяването. Може да има и късни последствия към 7-10 години от преболедуването", каза още епидемиологът.

Гледайте целия разговор във видеото.