България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От какво се страхува българинът и как да се справим с паник атаките?

Много хора не могат да излязат от вкъщи, започваме с онлайн среща, каза Дария Младенова

21.02.2024 | 08:17 Редактор: Елеонора Танева

Българинът се страхува основно от болест, бедност и война. Това показва проучване на социологическата агенция ЕСТАТ. 

"Страхът е нещо напълно нормално, важен е, помага ни да се предпазим от различни ситуации в ежедневието. Фобията е ирационален страх, отвъд нормалното, тя ни пречи в нашето ежедневие, ограничава ни да живеем нормално, отключват се неприятни симптоми, които ни пречат да действаме нормално в конкретна ситуация", обясни клиничният психолог Дария Младенова в студиото на "България сутрин". 

Симптомите, които тя посочи, са треперене, потене, мравучкане навсякъде, замрежване на погледа, усещането, че не ни достига въздухът. А една от техниките за преодоляване на тези състояния е правилното дишане.

"Имаме забързано ежедневие, стрес, всичко правим бързо и най-важното нещо, което ни държи живи - дишането, не го правим както трябва. Коремното дишане е една от най-важните техники. Силно внимание трябва да насочваме към тялото си, коя част е напрегната и дишането да е по-спокойно", съветва клиничният психолог пред Bulgaria ON AIR.

Практиката ѝ показва, че след пандемията от Ковид-19 все повече хора изпитва страх от болести - хипохондрия. В България са много и хората, които се страхуват от животни, предимно от кучета. 

"Социалната фобия често се среща - страх от това да бъдеш оценен негативно от хората, да влизаш в контакт с хора, дори в семейна среда - да седнеш на вечеря и да те разпитват и да ти дадат негативна оценка", посочи Дария Младенова.

С пациентите си тя работи чрез виртуална реалност - среща ги по този начин със страха им в контролирана среда и заедно се учат да се справят с него. Гостът подчерта, че хората не се страхуват от изкуствения интелект, защото виждат как той помага за преодоляване на техния проблем.

За да преодолее човек страха си, са нужди между 8 и 12 сесии. Младенова добави, че фокусът върху симптомите провокира паник атаки.

"Веднъж получим ли паник атака на определено място, е много вероятно да се запамети в мозъка и следващия път пак отново да я получим там. Много хора не могат да излязат от вкъщи, започваме с онлайн среща. Паник атаката е често срещана, но доста добре преодолима, стига човекът да е мотивиран и да иска", уточни Дария Младенова.

Друг често срещан проблем е депресията. А младежите все по-често се страхуват от повръщане, показва практиката на събеседника. 

"Спират да излизат, да ядат на обществени места, да пият. Нещо травмиращо се е случило в неподходяща ситуация, след което я избягваме тази ситуация", каза още Младенова.

Гледайте целия разговор във видеото.