Живот без болка и страх: Осигурява го рядка генетична мутация

Пример за това е 75-годишна жена, претърпяла тежки операции

24.05.2023 | 18:10 Редактор: Елеонора Танева
Живот без болка и страх: Осигурява го рядка генетична мутация

Учени разкриха как рядка генетична мутация при една жена ѝ позволява да живее почти без болка и никога да не изпитва тревога или страх.

Експерти от Университетския колеж в Лондон (UCL) са установили как мутациите в гена FAAH-OUT действат на молекулярно ниво, което позволява на Джо Камерън от Шотландия да избегне болката.

Смята се, че същите биологични механизми позволяват на раните да заздравяват по-бързо. Откритията са публикувани в списание Brain. Очакванията са те да отварят врати за нови изследвания на лекарства във връзка с лечението на болката и зарастването на рани.

75-годишната г-жа Камерън разбрала за състоянието, когато била на 65 години и потърсила лечение за проблем с тазобедрената си става, който се оказал свързан със сериозна ставна дегенерация, въпреки че не изпитвала никаква болка, пише БГНЕС.

Месеци по-късно тя претърпяла операция на ръката си в болница "Рейгмор" в Инвърнес и не съобщила за никаква болка след това, въпреки че лечението обикновено е много болезнено. Въз основа на тази работа изследователите са установили, че мутацията FAAH-OUT "намалява" експресията на гена FAAH, който е свързан с болката, настроението и паметта.

Екипът открива, че нивата на ензимна активност в гена FAAH са значително намалени в случая на г-жа Камерън. Изследователите откриват промени и в два други гена - BDNF и ACKR3, които според тях могат да допринесат за ниската тревожност, страх и безболезненост на г-жа Камерън.

Снимка: pixabay