България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Конспирациите целят да отслабят режима на Путин, превратите не са много

"Смъртта на Навални е крачка напред към прекъсване на връзките със Запада", каза доц. Искрен Иванов

20.02.2024 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Причината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални все още не е официално установена. Спекулациите по темата продължават с пълна сила, а въпросите остават без отговор.

"В краткосрочен план ние няма как да разберем какво точно се е случило с Алексей Навални, но на политическия език на Москва - това, на което ставаме свидетели в момента, е един символичен акт на отмъщение. Този акт ще има своите последици в руското общество, но понастоящем ние не знаем къде е тялото на Навални и не знаем и какво ще се случи с него. В Москва добре разбират, че то би могло да се превърне в обект на поклонение и символ на надежда за доста хора, което ще даде възможност за разрастване на протестите", каза експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му е важно и какво ще реши следственият комитет.

"Има информация, която комитетът дължи на семейството на Навални относно тялото, но това по никакъв начин не обвързва органите на реда да го предадат на семейството. Конспирациите целят от една страна да отслабят режима на Путин, а от друга - да разединят руското общество. На конспирациите не трябва да се гледа със сериозно око, защото истината е, че това беше логичният завършек на живота на Навални, защото, прибирайки се в Русия, имаше предупреждение, че там не го очаква нищо добро", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR

Той припомни, че напоследък все повече се говори, че Навални ще стане символ на надеждата в Русия и че режимът на Владимир Путин ще падне.

"Чисто и просто - аз не вярвам в това, защото превратите в руската история са много малко. Руското обществено не е разделено, защото съгласно официалните статистики, с които разполагаме, над 70% от руснаците подкрепят Путин и по отношение на войната, и по отношение на действията му. Не мисля, че смъртта на Навални ще промени нещо. Смъртта на Навални е крачка напред към прекъсване на връзките със Запада, но те бяха и прекъснати още със започването на войната в Украйна. Русия има друг икономически партньор в лицето на Китай", коментира още експертът по международна сигурност.

Според него едва ли ще се стигне до международно разследване за смъртта на Навални: "Русия няма да го позволи. Факт е, че това, което се случи, беше ужасно, но факт е, че също така за другата гледна точка - така изглежда алтернативата на либералната демокрация и всеки може да направи сам изводите си кое е по-добро за България. Погледите и надеждите на руснаците са насочени към Китай. Не мисля, че с повече санкции Западът може да постигне нещо повече - в момента, в който китайският лидер кацна в Москва, стана ясно, че чрез помощта на Китай Русия може да заобиколи всякакви санкции".

"Против това съм, че един нов мандат на Тръмп би бил крайно апокалиптичен. Да, безспорно той ще разедини НАТО. Но не трябва да забравяме, че и Тръмп беше човекът, който изстреля няколко ракети срещу Сирия, когато руснаците стъпиха там. Имаше знаков разговор между него и Путин, в който американският президент попита руския си колега дали има руски войски в Сирия, защото САЩ искаха да разположат контингент за бързо действие. И когато Путин отговори, че там няма руски войски, а такива имаше, Тръмп прати спецчастите", припомни доц. Искрен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
НЕискрен
преди 2 месеца
Доц. Искрен отново е неискрен. Не Путин, а Шойгу е отговорил, че няма руски войници и то не на Тръмп. Представям си какви лъжи разточва пред студентите си.Академичната общност е грантоядна. Затова отношението към нея не е почтително. Науката си изкова идол,прекланяйки се пред доларовата банкнота. Сигнализирай за неуместен коментар