България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Професия с мисия: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова са решили да останат и да работят в България

19.02.2024 | 08:08 Редактор: Толя Стоянова

Двама млади лекари ще получат тази година наградата "Златен Хипократ" за отличното си представяне по време на своето обучение. Това са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова.  

"Медицината винаги е била детска мечта за мен. Не произхождам от лекарско семейство и въпреки това винаги съм имала афинитет към природни науки. Винаги ми е харесвало да помагам на хората. Медицината е една от най-трудните и отговорни професии. Дисциплината е по-важна и от мотивацията. Най-трудно ми е да поддържам това темпо. Ние нямаме много практика, имаме основно теоретични упражнения. Все още не съм намерила конкретно място за специализация, имам интерес към няколко специалности", коментира д-р Александрова в студиото на "България сутрин".

"Ще специализирам дерматология във Военномедицинската академия. Фактът, че тези знания ще могат да бъдат приложени на практика, ме мотивира", сподели д-р Зафирова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И двете млади жени са решили да останат и да работят в България.

"Отиването в чужбина не е толкова лесна задача. Смятаме, че можем да бъдем много полезни на нашите близки, приятели и пациенти. Семействата ни също са тук", каза още д-р Александрова.

Д-р Зафирова добави, че са благодарни на образователната ни система, защото тя им е дала добра основа да продължат напред. 

На въпрос трябва ли нещо да се промени в здравеопазването ни д-р Александрова отговори, че организацията е проблем, липсва и комуникация между лекари и пациенти. По думите ѝ лекарите имат прекалено много административна работа и фокусът се измества.

Гледайте целия разговор във видеото.