България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има глад да се чуе и Русия: Интервюто на Путин вълнува най-много хората през седмицата

"Софийската районна прокуратура бе обезглавена", каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов

16.02.2024 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Две теми изпъкнаха над останалите - едната е протестът на земеделците, който протича доста странно, тъй като се разединиха като бранш. Едните приеха условията на кабинета, а другите продължиха с протестите и искането за оставката на министър Вътев. Проблемът надхвърля България, виждаме какво правят фермерите в Европа, там проблемът е със зелената сделка, това го признават и евродепутатите. Тепърва ще ставаме свидетели на по-бурни протести. Това каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов в студиото на "България сутрин".

"Тук може би проблемът е, че под една голяма шапка слагаме земеделци, а се включват и други производители. Техните проблеми са различни от тези на земеделците. Нашите читатели се питат дали и протестът има общо с предстоящата ротация. Ще е хубаво да видим отчета на акад. Николай Денков и Мария Габриел какво е свършено в този сектор - дали са доволни от работата на министър Вътев", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му убийството на Мартин Божанов - Нотариуса е предизвикало доста размисли за съдебната ни система.

"Това, което на мен ми прави впечатление, е, че Софийската районна прокуратура бе обезглавена - казаха се доста тежки думи там. Все повече хора в тази система започват да говорят, макар и завоалирано. На всички е ясно, че проблем има, въпросът е сега докъде ще се стигне, има оптимизъм в политиците, че това убийство ще бъде разкрито. Но аз съм песимист в тази насока, тъй сме като видели от т.нар. "поръчкови убийства", подчерта журналистът.

Той е на мнение, че основният играч в този казус е прокуратурата: "Тя ако не помогне на тази комисия в парламента, тази комисия ще бъде като повечето подобни. Това ще е тема в развитие, спекулират се доста кръгове. Ще видим докъде ще посмеят да разкрият".

"Интервюто на Владимир Путин беше най-четената ни тема. Самото интервю вече има над 1 млрд. гледания, мненията са разнопосочни. Разбира се, Западът критикува руския президент, че това не било интервю. Има глад да се чуе и руската страна, тъй като знаем, че повечето руски медии под цензура в Европа. В САЩ е малко по-различно, тъй като това е свързано с предстоящите президентски избори", поясни Александър Попов.

Все пак, позитивното от седмицата у нас, са трите европейски титли от щангистите ни.

Гледайте целия разговор във видеото.